2022 végére befejeződhet a Munkácsy-negyed kialakítása

2021. október 15. 11:20 | Papp Ádám Sándor

Jó ütemben halad a Munkácsy-negyed kialakítása Békéscsabán. A fejlesztés városszerte több helyszínen párhuzamosan zajlik. A tervek szerint a jelenleg folyamatban lévő beruházásokon túl, hamarosan elkezdődhet a Deák utcai híd rekonstrukciója is.

A Munkácsy-negyed egyik legnagyobb jelenlegi beruházása az Ursziny-Beliczey kúria műemléki épületének felújítását és bővítése. A műemléki épületben jelenleg a födémszerkezet javítását, megerősítését végzik. Javában zajlanak az új épületszárny kivitelezési munkái is. Elkészült már a pinceszint és a szakemberek a második emelet falazási munkáit végzik.

– Egy teljesen új arcát mutató intézmény fog idekerülni. Értem ez alatt, hogy nem csak a gyerekeknek szóló bábszínházi tevékenység lesz, hanem játszunk majd középiskolásoknak és felnőtteknek, amit most a helyszűke miatt nem tudunk megtenni. Egy olyan kulturális része is lesz a projektnek, amely inkább közművelődési feladatokat illet, különböző bábcsoportok, művészeti csoportok elindításán gondolkodunk – mondta a behir.hu kérdésére Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója.

 

Fotó: Such Tamás / behir.hu

Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Városszerte több helyszínen újulnak meg a belvárosi hidak. A Munkácsy-hidat az elmúlt évben rekonstruálták, a Kórház utcai híd kivitelezése ütemterv szerint zajlik. Ott jelenleg is forgalomkorlátozással kell számolni.

– A kivitelező jól halad a híd kivitelezésével. Az Alföldvíz Zrt. bevonásával elkészült az új 400-as ivóvízvezeték, amely egy rendkívül komplex és nagy munkát jelentett a projektben. A hídpályaszerkezet a szigetelési munkáit végzik jelenleg, illetve a járdakonzol kiépítését és a járda építési folyamatai vannak és lesznek folyamatban az elkövetkezendő időszakban – ismertette Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

Fotó: Such Tamás / behir.hu

Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

– Munkácsy Mihály a 19. században több évet élt Békéscsabán, majd innen indult a világhírnév felé – erről már Szarvas Péter polgármester beszélt.

– Jól látható, hogy az egész világon létezik a művészetturizmus. Ez azt jelenti, hogy nagyon sokan vannak, akik kifejezetten egy művészeti, kulturális attrakcióért kelnek útra és akár jópár napot is eltöltenek abban a városban. Békéscsaba híres személyisége Munkácsy Mihály, itt lett híres festő, innen indult el a világhírnév felé – fogalmazott Szarvas Péter.

 

Fotó: Such Tamás / behir.hu

Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

A Munkácsy-negyed kialakításának részeként előkészítés alatt áll a Deák és József Attila utcát összekötő híd felújítása is, amely a tervek szerint 2022 első negyedévében megkezdődhet. Továbbá a Munkácsy-negyed területén öt szobrot helyeznek majd el.

– Békéscsabának nagyon nagy felelőssége van abban a tekintetben, hogy hogyan gondozza Munkácsy Mihály örökségét. Ezért is indult el néhány évvel ezelőtt az a projekt, amely mostanra egy egész kulturális negyed létrehozásáig jutott el. Azt is mondhatjuk, hogy a fejlesztési projekt célegyenesében vagyunk, miután már számos dolog megvalósult – hangsúlyozta Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka.

A tervek szerint a Munkácsy-negyed kialakítása jövő év végére befejeződik. A város ezt követően egy országos szintű marketingkampánnyal felhívja a figyelmet arra, hogy Békéscsaba és a festőgéniusz neve összeforr.

További programok »

Önkormányzati hírek

Közgyűlés: A beszámolóké volt a főszerep a csütörtöki ülésen

A beszámolóké volt a főszerep csütörtökön, a békéscsabai képviselő-testület soron következő ülésén. A grémium a helyi rendőrkapitányság és tűzoltó parancsnokság 2023-as beszámolójával kezdte a munkát, de szó volt új gyalogátkelőhelyek létesítéséről, vállalkozásokat támogató csomagokról, valamint a buszközlekedésről is.
09:18
FEL