2022-től jön a 25 éven aluliak SZJA-mentessége

2021. május 1. 06:26 | Papp Ádám Sándor

A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként fogadta el az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely szerint 2022 januárjától a 25 év alatti munkavállalóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ez a fiataloknak átlagosan havi szinten 40 ezer, éves szinten félmillió forint pluszt jelent.

Még január közepén jelentette be Orbán Viktor az intézkedést a Kossuth Rádióban. A kormányfő elmondta: a mentesség a huszonöt év alatti munkavállalók számára a bruttó átlagkereset szintjéig érvényes. A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán közösségi oldalán tette közzé, hogy az intézkedés közel egymillió, 15 és 25 év közötti fiatalt érinthet.

– A 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a munkával megszerzett és egyéb jövedelmeik után. Így könnyebbé válik számukra az önálló életkezdés. Ez akár egymillió fiatalt is érinthet 15 és 25 év között. Ráadásul van egy olyan könnyebbség is, hogyha egy 25 év alatti házaspár szeretne élni a házassági adókedvezmény lehetőségével, de ezt nem tudná megtenni a személyi jövedelemadó-mentesség miatt, akkor nekik akkor indul a házassági adókedvezmény, amikor egyikük betölti a 25. életévét – emelte ki Novák Katalin.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy a parlament azért döntött a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége mellett, mert ezzel a pályakezdőket a munkavállalásban, a fiatalokat a családalapításban segítik.

– Azért fontos ez a döntés, mert nagyon sok embert érint. A Nemzeti Bank számításai szerint hozzávetőlegesen 260 ezren vannak azok, akik a mindennapokban munkavállalóként dolgoznak és 1 millió fölé tehető azoknak a 16 és 25 év közöttieknek a száma, akik őstermelőként, diákmunkát vagy alkalmi, nyári munkát végezve dolgoznak, ezzel a kedvezménnyel valamivel több lehet a jövedelmük – mondta az országgyűlési képviselő a behir.hu megkeresésére.

A törvényjavaslat szerint a 25 év alatti munkavállalóknál 2022 januárjától havi munkabérben jelentkezik majd az adókedvezmény. A KSH adatai szerint Békés megyében az intézkedés mintegy 20 ezer embert érinthet majd.

További programok »

FEL