2017-re duplájára emelik az otthonteremtési támogatások keretét

2016. november 11. 07:11 | behir.hu

Egyre nagyobb az érdeklődés az otthonteremtési támogatások, így a tavaly július óta igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, ezért a kabinet a jövő évi büdzsében 211 milliárd forintot ( az idei kétszeresét) különített el erre a célra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság - és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-vel.

Novák Katalin a Pest megyei Üllőn Kovács Antallal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesével közösen köszöntötte a pénzintézet 10 ezredik csok- igénylőjét. A háromgyerekes házaspár új üllői házához 10 milliós vissza nem térítendő támogatást (csokot) és 10 milliós kedvezményes hitelt kért és kapott.

A családok életét, illetve otthonteremtését jelentősen megkönnyítő csokot a kormány adja, de a bankok folyósítják, amelyek közül a folyósítás volumenét tekintve kiemelkedik az OTP; ezért jutott el a pénzintézet a 10 ezredik ügyfélig - emelte ki az államtitkár. Hozzátette: az otthonteremtési támogatások tavaly júliusi bevezetésétől idén szeptember végéig 30 ezernél is több család igényelt csokot, 67,3 milliárd forint értékben. Ez alatt az időszak alatt a folyósított kamattámogatott hitelek összege elérte az 54,4 milliárd, míg az áfa-visszatérítéseké a 15,6 milliárd forintot.

A kormány elkötelezett a program folytatásában, ezért különített el a jövő évi költségvetésben 211 milliárd forintot a családok otthonteremtésének könnyítésére - mondta Novák Katalin. Kiemelte, hogy a támogatás feltételeinek idei, szeptemberi könnyítése máris érezhetően növelte a kedvezmény iránti érdeklődést, különösen az új építésű lakásokat keresik egyre többen, négyszer annyian, mint tavaly ilyenkor. Ennek hatására mind több új lakás épül: az év első kilenc hónapjában két és félszer többen folyamodtak a szükséges engedélyekért, mint tavaly ilyenkor - hangsúlyozta az államtitkár.

forrás: MTI/kormany.hu

FEL