2017 a magasabb gazdasági növekedés időszaka lesz

2017. január 26. 12:32 | Mikó Melinda

Feladatunk az, hogy támaszkodva Magyarország politikai és gazdasági stabilitására, éljünk a megteremtett és megnyíló lehetőségekkel – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter a hazai és globális gazdasági kilátásokat elemző tanácskozáson.

Az Európai Uniónak egyszerre kellene megküzdenie a növekedési, és ami ezzel szorosan összefügg, a versenyképességi kihívásokkal, a demográfiai trendek kedvezőtlen alakulásával, a brexit hatásaival és azokkal a biztonsági kockázatokkal, amelyeket főként a migráció okoz – szögezte le Varga Mihály hozzátéve, hogy nemcsak az uniót, hanem a világgazdaság egészét is a lassuló növekedés jellemzi.

A tárcavezető arra is rámutatott, hogy egyre elfogadottabbá válik a magyar kormány által már jóval korábban meghirdetett – és sokak által kritizált – növekedést támogató gazdaságpolitika, amely megteremtette a költségvetési mozgásteret ahhoz, hogy a beruházások támogatásával, munkahelyteremtéssel és az adó- és járulékcsökkentésekkel adjon lendületet gazdaság bővülésének.

A célunk idén is az, hogy elősegítsük felzárkózásunkat a legfejlettebb ipari államokhoz – emelte ki a szakminiszter. Hozzátette: ezért a kormány legfőbb törekvése a versenyképesség erősítése, a foglalkoztatás, és ezen belül is a minőségi foglalkoztatás bővítése, illetve a magyar vállalkozások erősítése lesz. Varga Mihály az előzetes várakozásokat összegezve elmondta: Magyarország számára az idei és a jövő év a kiugró ütemű gazdasági növekedés időszaka lehet.

A bővülés további útja a termelékenység emelésén, a technológiai fejlesztéseken és a kapacitásbővítésen át vezet – emlékeztetett a miniszter kiemelve, hogy ez a folyamat is csak akkor lehet sikeres, ha a kormányzati célok találkoznak a vállalati szféra terveivel és lehetőségeivel. Mint fogalmazott: a kormány a maga részéről kész arra, hogy célzott programokkal, a szabályozáson keresztül és források biztosításával is minél gyorsabbá tegye a fejlődést.

FEL