Felújították a KIEG körleteit Békéscsabán

2019. november 16. 18:58 | Gyemendi Réka

Hivatalosan is átadták a 101. Területvédelmi Zászlóalj részére a felújított körleteket az Andrássy út 67-69. szám alatti épületben, Békéscsabán.

Szombaton volt 101 éve, hogy a 101. K.U.K Gyalogezred hazaérkezett a nagy háborúból. Az évforduló történő megemlékezés előtt történt meg a körletek átadása.

A békéscsabai, Andrássy út 67-69. szám alatti épület eredetileg is honvédelmi célra épült, amit a helyiek „KIEG” néven ismernek. Több évnyi vegetáció után ismét fejlődik, új funkciókat, feladatokat lát el. 2018 év eleje óta a 101. Területvédelmi Zászlóalj elhelyezése is itt zajlik.

A jelenlegi fejlesztésnek köszönhetően a zászlóalj élete és munkakörülményei jelentősen javulnak. A javulás annak a tendenciának az egyik első eredménye, amely a területvédelmi rendszer fejlesztését tűzte ki célul a Zrínyi 2026 Haderő fejlesztési program keretében.

Az épület körleteinek felújítása a tervezett fejlesztés első üteme, amelyet még kettő fog követni. A korszerűsítés az objektum egyes részeit érintette, ami magában foglalta bizonyos helyiségek rekonstruálását, informatikai rendszer kiépítését, a bútorzat modernizálását, továbbá az új kiképzéstechnikai, valamint szállítóeszközök beszerzése is megtörtént. Az 101. Területvédelmi Zászlóalj további létszámnövelés előtt áll, ami a jövőben még több fejlesztést jelent majd.

– 2017-ben kezdtük el a területvédelmi ezred tartalékos rendszer felépítését, amelynek lényege, hogy 21 területvédelmi zászlóaljat és jelen pillanatban kettő, de a jövőben hét területvédelmi ezredet alakítunk ki. A 21 területvédelmi zászlóalj alapvetően a megyeszékhelyeken lesz a 19 megyében, és kettő Budapesten. Ez azért is fontos, mert valamennyi zászlóaljunk a járásoknak megfelelő mennyiségű századot állít majd fel, tehát ez Magyarországon 197 területvédelmi századot jelent – ismertette Apáti Zoltán dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese a felújított körletek bejárása alkalmával.

Céljuk, hogy minden megyében legyen legalább egy jól felszerelt területvédelmi zászlóalj, amelyekben önkéntes területvédelmi szolgálatot vállalhatnak azok az állampolgárok, akik a haza fegyveres védelmében kívánnak részt vállalni.

A felújítást a Magyar Honvédség szervezetei, a Békés Megyei Kormányhivatal valamint a békéscsabai polgármesteri hivatal is támogatta.

 

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
2022. augusztus 12. 19:39
FEL