Zsarnokságról képekben – galéria

Illés Gyula versének illusztrációi a Csabagyöngyében

Egy mondat a zsarnokságról címmel nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban! A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett tárlat Illyés Gyula költeményét, a forradalmat és a szabadságharcot idézi vissza az érdeklődőknek.

„Piros a vér a pesti utcán, munkások, ifjak vére folyt… – Tamási Lajos forradalmi gondolatait Tóth Géza Gergő, a Csabai Színistúdió tagja szavalta el. A pályázaton szintén egy vers került a középpontba, hiszen Novák Attila tanítványai Illyés Gyula alkotását illusztrálták.

– A zsarnokságot tudtam kiragadni a versből, az egész gondolat, a gonoszt papírra tudtam vetni, ezt a megvető rendszert, lehet, hogy annyira sok szín nincs a rajzomon, a piros az, amit így meg lehetett ragadni – fogalmazott az egyik pályázó, Kocziha Zoltán.

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Októberi Tűzvirágok 1956 címmel hirdetett országos rajzpályázatot, majd indított útjára egy vándor kiállítást. A szervezők küldetése az volt, hogy a fiatalokhoz közelebb hozzák a forradalom történéseit

– Célként azt tűztük ki, hogy a fiatalságnak át kéne adni ’56 eszméit. Tudom, hogy tanítják az iskolában a történelmet, de azt hiszem, hogy most más oldalról, verssel, a költő szavaival ismerik meg ’56 eseményeit. Úgy gondolom, a képek bizonyítják, hogy a gyerekek megérezték ezt a gondolatot, pedig egy verset illusztrálni nem könnyű feladat – emelte ki Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének általános alelnöke.

A kiállítás megnyitóján Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta merítenünk kell az 1956-os forradalom eseményeiből, hiszen hazafiasságot, önzetlenséget és küzdenitudást tanulhatunk a hősöktől. A kiállítássorozat utolsó állomásaként Békéscsaba ad helyszínt a fiatalok képeinek, amelyből egy külön kiadványt is összeállítottak.

– Akkor tudunk ép és egészséges jövőt építeni, ha a múltunk minden elemével szembenézünk, nemcsak a széppel, a jóval kell foglalkoznunk, hanem tudnunk kell, hogy mi volt a múltunkban és ezt az emlékezést segíti ez a kiállítás – fogalmazott Herczeg Tamás igazgatóhelyettes.

A képeket március 30-ig láthatja a közönség a Csabagyöngye ifjúsági kiállítóterében.
 

Megosztás:

Címke: , , ,