Zöld önkormányzat – Szarvas Péter: Fontos a közterületek virágosítása ősszel is

2023. november 14. 11:06 | Papp Ádám Sándor

A végéhez közeledik Békéscsaba közterületein a virághengerek és -ládák összegyűjtése, valamint az egynyári virágok összeszedése. Az önkormányzat az őszi, téli időszakban is fontosnak tartja a virágosítást és a város közterületeinek rendezettségét és fokozottan odafigyel erre – fogalmazott Szarvas Péter polgármester.

A városvezető hangsúlyozta, hogy az önkormányzat az elmúlt időszakban évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt fordított Békéscsabán a virágágyások területének növelésére, karbantartására. 

– A kellemes városi összképhez hozzátartozik a zöldterületek ápoltsága. Békéscsabán nagy hangsúlyt kap a virágágyások nagysága és megfelelő gondozása. Sokat foglalkozunk ezzel és azt vettük észre, hogy a csabaiak, illetve a hozzánk látogató vendégek is nagyra értékelik, hogy folyamatosan szép környezetben sétálhatnak és nézhetik a város értékeit, szépségeit. Éppen ezért évek óta növeljük a színes virágágyások méretét, amely jelenleg 1300 négyzetmétert tesz ki a város számos pontján – ismertette Szarvas Péter.

A polgármester elmondta, hogy például a belvárosban, a Kossuth téren, a Szent István téren, a Wlassics sétányon, Boczkó Dániel térnél, a Munkácsy térnél, az Andrássy úton, vagy éppen Jaminában a katolikus templom előtt, továbbá a Lencsési lakótelepen is vannak színes virágágyások. Szakemberek választják ki azt a virágfajtát, amelyeket kiültetnek.

–  Tavasszal a hagymás virágok, a tulipánok és nárciszok élveznek elsőbbséget, míg az őszi, valamint téli időszakban főként hidegtűrő virágokat, nefelejcsekt ültetnek ki a közterületekre. Idén ősszel mintegy 27 ezer tő kétnyári palántát és 3500 hagymás növény került kiültetésre Békéscsaba köztereire. Ez nagy feladat, részben saját szakembereink, részben alvállalkozók végzik a munkálatokat – jegyezte meg a városvezető.

Szarvas Péter arra is kitért, hogy nem csupán a közterületeken fontos a szemrevaló virágágyások kialakítása, hanem a városi intézményekben is odafigyelnek a zöld környezet ápolására.

– A palánták kiválasztása és megvásárlása a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. feladata. A szakemberek folyamatosan ültetik a növényeket, és azt is tudni kell, hogy nemcsak a közterületek szépülnek ősszel, hanem az önkormányzat a város közintézményeinek is sok palántát biztosít. Az intézményvezetőink igényesek és figyelnek arra, hogy az óvodákba, bölcsődékben, iskolákban és kulturális intézményekben szép zöld, virágos környezet legyen. Mintegy 4400 tő nefelejccsel látjuk el az intézményeket, a virágokat a közfoglalkoztatott kollégáink munkájának köszönhetjük. A város egyik telephelyén van egy olyan csoportunk, akik virágpalánták nevelésével foglalkoznak – emelte ki a polgármester.

A palántákat az önkormányzat a városi intézményekbe szállíttatta, valamint virágokat biztosítottak a Gerlai Wenckheim Társaság számára is, amelynek tagjai Gerlán, a Wenckheim Károly téren szépítették a környezetet. A polgármester maga is ajándékozott virágokat.

– Nemrég több száz nefelejcset adtam át Orczifalvi Évának, a jaminai Mackó-Kuckó Óvoda vezetőjének az intézmény környezetének megszépítése érdekében. Jó érzés a virágokra, virágágyásokra, az egyre virágosabb Békéscsabára nézni – zárta gondolatait Szarvas Péter.

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel háromezer főt érintett a foglalkoztatást segítő vármegyei projekt

Pénteken délelőtt Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban rendezték meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Foglalkoztatási paktum Békés megyében” elnevezésű projekt záró rendezvényét. A Békés Vármegyei Önkormányzat és a Békés Vármegyei Kormányhivatal együttműködésében megvalósuló pályázat a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerőpiaci integrációját tűzte ki célul. A projekt 2016 és 2023 között 3,8 milliárd forintból valósult meg.
2023. november 17. 15:24
FEL