Zöld önkormányzat: Hulladékudvar nyílt Békéscsabán

2024. február 3. 11:11 | Vincze Attila

Január 17-én hivatalosan is megnyílt az új hulladékudvar Békéscsabán, így most már bárki leadhatja a követelményeknek megfelelő hulladékát a város határában létesült telephelyen. A létesítményt térítésmentesen, lakcímkártya felmutatásával lehet igénybe venni.

A régi Kétegyházi út felől megközelíthető, a 2630/7. hrsz. alatt, a Kőtörő Telep Kft. mellett található hulladékudvar megnyitását már régóta várták a csabaiak. Eddig ugyanis azokat a hulladékokat, melyeket a lakossági hulladékkal együtt vagy lomtalanításkor nem szállítottak el, legközelebb Gyulán lehetett csak leadni. Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere elmondta, hogy az önkormányzat több mint négy évvel ezelőtt kezdeményezte a DAREH Önkormányzati Társulásnál, hogy több vármegyei település után Békéscsabának is legyen hulladékudvara. Ezt végül a DAREH más fejlesztésekkel együtt egy európai uniós pályázat részeként építette meg. Az elmúlt év július elsejével országosan a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. nyerte el a hulladékgazdálkodási koncessziót, így ma már ez a cég bérli a telepet a DAREH-től, azonban az üzemeltetési feladatokat megbízott alvállalkozóként a TAPPE Hulladékgazdálkodási, Köztisztasági és Szolgáltató Kft. végzi. A létesítmény nemrégiben kapta meg a környezetvédelmi engedélyt a hatóságtól, így január közepén hivatalosan is megnyílhatott a lakosság számára.

Nagy Ferenc kiemelte, hogy az új hulladékudvar országos hatókörű, ami azt jelenti, hogyha például valaki Csabára költözik és még nincs állandó lakcíme, de mondjuk a házfelújításnál építési törmeléke keletkezik, az is leadhatja itt a hulladékát, akkor is, ha még máshová van bejelentve. Mint fogalmazott, a hulladékudvar elsősorban a csabaiak igényeit szolgálja ki, de minden bizonnyal más, környékbeli településekről is többen átjárhatnak majd. Aki igénybe akarja venni a hulladékudvart, az mindenképpen hozza magával a lakcímkártyáját, mert a szolgáltatás egy ingatlanra vonatkozólag ingyenesen jár.

 

 

A hulladékudvar minden olyan hulladékot képes fogadni, ami a házhoz menő rendszeren kívül esik, vagyis kommunális és szelektíven gyűjthető hulladékot például nem lehet leadni. Ugyanakkor többek között elektronikai hulladékok, elektromos berendezések, fáradt olaj, sütőolaj, építési, bontási törmelékek, gumiabroncs hozhatóak ide, emellett a textilhulladékok leadása is lehetséges. Érdemes megismételni, hogy a hulladékudvar igénybe vétele térítésmentes, de az átvételre vonatkozóan mennyiségi korlátok vannak előírva, a zöldhulladék esetében ez rugalmasnak mondható, mert alkalmanként egy köbmétert vesznek be, a többi hulladéktípus esetében egy-egy ingatlanra vonatkozóan az évente leadható mennyiség van meghatározva. Nagy Ferenc szerint a hulladékudvar megnyitásával nagyon számít a város arra, hogy kevesebb lehet a városban az illegális szemételhelyezés is.

– Abban bízom, hogy ezentúl az is belátja, hogy nincs értelme a környezetet szennyezni azzal, hogy  ide-oda illegálisan lerak hulladékot aki eddig így tett, hiszen mostantól bárki ingyenesen leadhatja azt a megadott feltételek mellett, így tisztább és egészségesebb lehet Békéscsaba a jövőben  – jegyezte meg.

Az alpolgármester hozzátette, ugyan lomtalanítás továbbra is lesz a városban, de  ha valaki mégsem szereti kirakni a háza elé a hulladékot, akkor ezentúl a hulladékudvarban is megteheti.

A MOHU a konyhai háztartási hulladékok házhoz menő gyűjtését hamarosan több hazai település mellett Békéscsabán is megkezdi, ennek keretében az ilyen, energia termelésre kiválóan alkalmas hulladékot a jövőben egy erre a célra kialakított tartályokban lehet majd gyűjteni.  Ezenfelül pedig lassan országosan is beindul a betétdíjas üvegek visszaváltása az üzletekben, ami szintén a hulladékok mennyiségének csökkenésére, az újrahasznosítás arányának növelésére irányul.

További programok »

Önkormányzati hírek

Fidesz-KDNP: Megbízható és kiszámítható lett az idei csabai költségvetés

Az év első közgyűlését értékelte a Fidesz-KDNP frakció pénteken. Opauszki Zoltán, a párt békéscsabai szervezetének frakcióvezetője és Nagy Sándor önkormányzati képviselő többek között beszélt a város 2024-es költségvetéséről, a TOP Plusz pályázatokról, valamint az alpolgármester-választás körüli történésekről is.
2024. február 23. 13:50
FEL