Zolcer János: Gorbacsov nélkül nem biztos, hogy ma itt ülnénk

2022. december 5. 20:59 | Such Tamás

Két könyvvel, egy kismozival és jó néhány történettel érkezett hétfő este a Békés Megyei Könyvtárba Zolcer János újságíró, televíziós producer.

Zolcer János a felvidéki Ipolyságon született, már kassai diákként megtapasztalta, milyen izgalmas foglalkozás az újságírás. Majd 1986-ban, harmincévesen az NSZK-ba disszidált, viszonylag gyorsan talált munkát. 1989-ben egy filmprodukciós céget alapított. Két évre rá már a világ 22 országában 220 munkatársával filmeket készítettek. (2005 óta Budapesten él.)

A XX. század 100 film című könyvében 100 darab, 10 perces film látható, amelyeket QR-kódról okostelefonnal lehet leolvasni. (A csabai előadásán a berlini fal lebontásáról készült kisfilmet vetítette le.)

 

Zolcer János előadása a Békés Megyei Könyvtárban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Zolcer János előadása a Békés Megyei Könyvtárban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Továbbá a szerző még 2000-ben egy ismerőse által megismerkedett Mihail Szergejevics Gorbacsovval. A Szovjetunió utolsó elnökével elég hamar összebarátkozott.

Zolcer az előző két évtizedben végigjárta Gorbacsov életének fontos helyszíneit, és együtt meglátogatták a múlt század világhírű politikusait is, akikkel interjúkat készítettek. Többek között George Bush-sal, Fidel Castróval, Helmut Kohllal, II. János Pál pápával, Lech Walesával, Simon Peresszel, Jasszer Arafattal, Nelson Mandelával.

Az újságíró az említett politikusokkal heteket töltött el, így számtalan titkot megismerhetett velük kapcsolatban. Majd a covid ideje alatt a „Mikor, ha nem most?” megírta a Gorbacsov titkai című kötetet.

– Gorbacsov, aki nélkül most nem biztos, hogy ma itt ülnénk – jegyzete meg –, és minden bizonnyal a berlini fal sem omlott volna le, ha nem ő lett volna 1985-től 1991 végéig a hatalmon.

 

Mihail Gorbacsov, Zolcer János és idősebb George Bush az Egyesült Államokban – Forrás: maszol.ro

(Mihail Gorbacsov, Zolcer János és idősebb George Bush az Egyesült Államokban – Forrás: maszol.ro

További programok »

FEL