"Zene nélkül mit érek én?" Ma van a zene világnapja

2020. október 1. 17:08 | Horváth Szabolcs

Yehudi Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet és így hívta életre október 1-én a Zenei Világnapot, amelyet idén 45. alkalommal ünnepelhetünk. Ebből az alkalomból, a békéscsabai zeneiskola növendékeinek köszönhetően a járókelők több helyen találkozhattak minőségi klasszikus zenével Békéscsaba utcáin.

Olyan szituációkban, élethelyzetekben is szólaljon meg a muzsika, amikor az átlagember életvitelszerűen nem találkozhat vele, így a komolyzene nem csak a koncertekre járó konzervatív értelmiség privilégiuma – ez volt a fő célja a világnap elindítójának.

Az utcákon siető emberek Békéscsabán is megálltak néhány percre, hogy átszellemülve hallgassák a gyönyörű dallamokat. Ebben a Bartók Béla Szakgimnázium és Mvolt a járókelők segítségére. A zeneiskola növendékei és tanárai egy emberként álltak a zene világnapi kezdeményezés mellé.

Kalmár Zoltán, az iskola harsonatanára arról beszélt, hogy korunk kommercializálódó társadalma és a jelenlegi egészségügyi helyzet rengeteget árt a klasszikus zene státuszának.

– Nem járhatunk koncertekre, nem adhatunk koncerteket, de egyébként is, a folyamatosan gyorsuló, digitalizálódó társadalom egyre inkább elkerüli a klasszikus zenét, értékeket. Ezt szeretnénk visszavezetni a köztudatba ilyen performanszokkal – fogalmazott a tanár.

A fiatal tehetségek a főtéren, a színház előtt és a város forgalmas helyein játszottak klasszikusokat a járókelőknek.

 

FEL