Zárul az olló Magyarországon

2018. október 23. 13:52 | behir

Egyre csökken a különbség az alacsony és a magas keresetek között Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi adatai szerint júniusban a bruttó átlagkereset meghaladta a 329 ezer forintot, az átlagos nettó jövedelem pedig némileg több volt 219 ezer forintnál.

A bérolló folyamatos zárulásának oka, hogy a kisebb fizetések jobban emelkednek – mondta az M1 Summa című műsorában Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

2010-ben valamivel több mint 202 ezer forint volt a teljes munkaidőben dolgozók havi bruttó átlagkeresete a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez egy munkavállalónak nettó mintegy 132 ezer forintot jelentett 8 évvel ezelőtt.

Ugyanez az arány a Visegrádi 4-ek országaiban – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – hasonló volt 2016-ban: Lengyelországban például a 3,8-szorosát, Csehországban és Szlovákiában pedig a 3,5-szeresét vitték haza a legjobban keresők a legalacsonyabb átlagkeresetűek bérének.

Ausztriában ez a mutató 3,3 volt két évvel ezelőtt. Szalai Piroska ugyanakkor hangsúlyozta: ezek 2016-os adatok, amelyek a 6 éves bérmegállapodás és a kedvező munkaerőpiaci folyamatok hatására tovább javulhattak, azaz a bérolló tovább záródhatott az elmúlt két évben.

 

Forrás: M1

 

További programok »

Gazdaság

FEL