Zajlanak a 29. Garabonciás Napok előkészületei

2020. április 1. 09:15 | Gyemendi Réka

Idén október első hetében rendezik meg a 29. Csabai Garabonciás Napokat Békéscsabán. A diákrendezvény előkészületei már zajlanak, a járványhelyzet viszont felülírhatja a szervezők és a diákok elképzeléseit, ők azonban egyelőre bizakodóak.

A garabonciás napok előkészületeinek első állomása mindig a diákönkormányzat által szervezett Gara Mentor Program. Ennek célja, hogy a volt stábtagok, diákpolgármesterek segítsék a diákrendezvényen induló új stábokat. Ezt már háromszor rendezték meg, eddig kétszer Balog Misó, korábbi diákpolgármester volt a főszervező.

– A mentorprogram szól, hogy a volt "garások" vagy azok, akik korábban a szervezésben részt vettek, egy csapatot alkotnak és a jelentkezőket különböző kategóriákban megpróbálják felkészíteni a váratlanra. Elmondjuk nekik, hogy nagyjából hogyan kell felépíteni a stábot, hogyan érdemes a kampányprogramokat kivitelezni, milyen veszélyek várhatnak rájuk, mire figyeljenek oda. Tanácsokkal, segítségekkel látjuk el őket – fogalmazott a behir.hu megkeresésére.

Kovács Ákos is aktív résztvevője volt a korábbi Gara Mentor Programoknak, több gyűlésen is részt vett. Idén azonban a saját iskolájában tanuló diákok felkészítését vállalta magára, amely a Vízműs Diákfórum nevet viseli.

– Jelenleg két stáb van, akik most a választásokon indulnak a vízműben, ők delegáltak stábtagokat. Ott voltak a kampányfőnökök és a jelöltek is, vagyis egy jó hangulatú kis beszélgetés zajlott le. Sajnos nem túl sok alkalommal tudtuk megrendezni a fórumot a fennálló helyzet miatt – mondta el.

A jelenlegi helyzetre való tekintettel új kezdeményezésként egy magazinműsor is indult az egyik helyi rádióban. Itt folytatódik a Gara Mentor Program, valamint bemutatják a Garabonciás Napokat a publikumnak.

Idén, ha minden jól megy már a 29. Garabonciás Napokat rendezik meg, amely teljesen egyedülálló az országban. Benkó György társszervező kiemelte: az előző két évben vasárnaponként átlagosan 8 ezren, hétfőn, kedden és szerdán naponta 5 ezren, csütörtökön pedig 8 ezren fordultak meg a Garaboncity-ben. A rendezvényhez kapcsolódik a pályaválasztási vásár is a CsabaParkban, ahol szintén mindig ötezren ezren vesznek részt a megyéből.

Benkó György elárulta, hogy idén több változtatást is terveznek. Ezek közül a legfontosabb, hogy előreláthatólag nem vasárnap, hanem hétfőn lesz a rendezvény első napja, vagyis a fáklyás felvonulás és a nagykoncert, ezzel próbálják majd egy kicsit tehermentesíteni a készülő stábokat.

– A fiatalok iszonyatos lelkesedéssel készülnek. át tudom érezni, hiszen 10. diákpolgármester voltam. Furcsa látni, hogy a 29. Garabonciás Napok előtt, egy ilyen járványügyi helyzetben is érdekli és mozgatja a fiatalokat, hogy meg lesz-e tartva a rendezvény és milyen lesz. A Garabonciás Napok az életünk része lett – ismertette a társszervező.

Benkó György a járványügyi helyzettel kapcsolatban kiemelte, hogy semmilyen módon nem fogják veszélynek kitenni a fiatalokat. A szervezők mindenképpen abban bíznak, hogy szeptemberre rendeződik a helyzet, ebben az esetben pedig minden készen áll majd az októberi, 29. Garabonciás Napokra.

 

FEL