WHO: Éves emlékeztető oltásra lesz szüksége a legveszélyeztetettebbeknek

2021. június 25. 10:07 | behir.hu

Az időseknek és krónikus betegnek is szüksége lehet az újabb oltásokra a különböző variánsokkal szemben.

 

A Moderna és a Pfizer vakcinagyártók, illetve a BioNTech is azon a véleményen van, hogy rövidesen szükség lesz emlékeztető oltásokra a védettség magas szintjének fenntartásához, azonban ennek bizonyítékai továbbra sem világosak. A WHO által közzétett dokumentum szerint a magas kockázatnak kitett személyek évenkénti, illetve általában a lakosság kétévenkénti emlékeztető oltása lehet az alapvető forgatókönyv, hiszen újabb és újabb variánsok jelennek meg.

Az ENSZ egészségügyi szervezete nem nyilatkozott a belső dokumentum tartalmáról.

– A június 8-án keltezett és nem végleges dokumentum szerint jövőre 12 milliárd adag Covid-19 elleni vakcinát gyártanak. Ez valamivel magasabb, mint az IFPMA nemzetközi gyógyszeripari szövetség által idénre előre jelzett 11 milliárd adag védőoltás, ami arról tanúskodik, hogy az amerikai gyógyszerügyi hivatal nem számol a vakcinagyártás jelentős növekedésével 2022-ben – adta közre a Reuters. Mint írták, a WHO szerint a jövő évi gyártás akadályai gyártási problémák, engedélyeztetési gondok és egyes technológiai platformoktól való eltérések lesznek. A dokumentum arra nem mutat rá, hogy milyen gyártási technológiáktól kell megválni, de a világon a legnagyobb vakcinakészletet biztosító Európai Unió az RNS-hírvivő alapú vakcinákra (Pfizer/BioNTech és Moderna) esküszik, és lemondott az AstraZeneca/Oxford és a Johnson&Johnson vektorvakcinájának beszerzéséről.

Eddig világszerte mintegy 2,5 millió adag vakcinát adtak be, többnyire a gazdag országokban, ahol a lakosság több mint fele kapott már legalább egy adag vakcinát, míg a becslések szerint a legtöbb szegény országban a lakosság kevesebb mint 1 százalékát oltották be.

– A WHO legrosszabb forgatókönyve szerint jövőre 6 milliárd adag védőoltást gyártanak, a gyártást az új oltásokkal kapcsolatos szigorú előírások és a gyártási gondok lassítják majd. Ezt tovább bonyolítja majd, hogy az egész világnak – és nem csak a legsérülékenyebbeknek – emlékeztető oltásokra lesz szüksége a variánsok és a korlátozott időtartamú védettség elleni harchoz – áll a közleményben.

Ha azonban a vakcinák hatásosnak bizonyulnak a különböző variánsokkal, és hosszú távú védelmet biztosítanak, nem lesz szükség emlékeztető oltásra.

Forrás: MTI/Reuters

További programok »

FEL