Vörös figyelmeztetés van érvényben a levegőben terjedő pollenek miatt

2023. július 17. 12:00 | behir.hu

Budapest és környéke kivételével az egész országban extrém a helyzet. Leginkább a csalánfélék és a pázsitfű-félék pollenjei okoznak gondot. Rengeteg allergiás szenved kellemetlen, gyötrő tünetektől ebben az időszakban. Szakértők ezért azt javasolják, hogy ha valaki allergiához hasonló tüneteket észlel magán, mindenképpen forduljon orvoshoz.

A csalán és pázsitfű-félék pollenjei, illetve a gombák spórái több ezer ember életét nehezítik ebben az időszakban. Tüsszögés, köhögés, orrfolyás vagy éppen orrdugulás, szem és szájpadlás viszketés – ezek az allergia fő tünetei.

Az extrém hőség rendkívül kedvez ezeknek a növénynek, így az allergiásoknak most még inkább felerősödnek a panaszaik. Egy kutatás szerint a 13-59 éves korosztály 30 százaléka érintett, sokan azonban mégsem veszik elég  komolyan a tüneteket és nem fordulnak orvoshoz.

A Budai Allergiaközpont allergológusa és klinikai immunológusa, Nékám Kristóf is azt hangsúlyozza, érdemes már az első tünetek megjelenésekor orvoshoz fordulni. Kiemelte, a gyógyszertártban kapható készítmények csak a tünetek csökkentésére valók, a problémát nem szüntetik meg.

Budapest és környéke kivételével az egész országban vörös figyelmeztetés van érvényben a levegőben terjedő pollenek miatt. A pázsitfűfélék közepes, míg az allergén gombák spóraszáma országszerte nagyon magas szintet érhet el.

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL