Volt elpusztult galamb az Orosházi Kórháznál, de nem ott, és nem amiatt

2016. szeptember 30. 18:06 | Varga Diána

Galambtetemek hullottak Orosházán a műtő álmennyezete mögül – írja a NOL.hu. A hírportál Fetser János, az MSZP orosházi szervezetének nyilatkozatára alapoz, amelyben azt állítják: közegészségügyi vészhelyzetet rendeltek el az orosházi kórházban, mert az egyik műtőben a leszakadt álmennyezet mögül csontkukacok, férgek, elhullott galambok tetemei potyogtak ki. Az Orosházi Kórház főigazgatója cáfolta a híresztelést, szerinte pánikkeltés folyik.

A  nol.hu-n jelent meg pénteken a hír, miszerint csontkukacok, férgek, elhullott galambok tetemei potyogtak ki az orosházi kórház egyik műtőjében, a leszakadt álmennyezet mögül. A cikk az MSZP orosházi szervezetének közleményére alapoz. Ebben Fetser János vizsgálatot követel, szerinte ugyanis közegészségügyi szükséghelyzetet rendeltek el a kórházban, a nyilvánosság kizárásával. A cikkben az is szerepel, hogy műtéteket kell elhalasztani, mert elhullott madarak és csontkukacok hullottak az egyik műtőbe, és kiszivárgott információk szerint emiatt a közelmúltban jelentősen nőtt az intézményben a kórházi fertőzések száma.

Júniusban beázott a tavaly átadott, 1,7 milliárd forintból épült új műtőblokk az orosházi kórházban, emiatt vissza kellett költöztetni a központi épület műtőblokkjába az ellátást a garanciális javítás idejére. A régi tömbben másfél hete furcsa szagot észleltek, és a műtő folyosóján legyek is megjelentek. Dr. Duray Gergő az Oroscafe.hu megkeresésére elmondta: azonnal lezárták a műtőt és fertőtleníteni kezdtek, az ellátást máshová helyezték. A kórház főigazgatója szerint pánikkeltés folyik. 

– A nyilatkozatban az olvasható, hogy az álmennyezetből galambok hullottak le a műtőben, ezt maximálisan cáfolni tudom. Nem volt semmiféle mennyezetleszakadás és galamblehullás. Valóban van egy esővíz csatorna, amiben az elmúlt évtizedekben galambok belehullottak, és ezt az esővízcsatornát eltömeszelték. Ezek az elhullott állatok el kezdtek rohadni, amire legyek jöttek. Sikerült ezt a forrást megtalálni, az esővíz csatornát kitakarítottuk - közölte a főigazgató.

A műszaki szakember szerint egy korábbi felújítás miatt maradhatott egy lyuk az épület homlokzatán, amit a galambok megtaláltak, bementek a csöveknek helyet adó kürtőkbe, ám kijutni már nem tudtak. – A rendszer felépítése miatt rengeteg szűrő van, attól függően, hogy a rendszer hova dolgozik. Ezen repülő élőlény nem tud bejutni - mondta Varga Gábor Tamás, a kórház műszaki osztályvezetője.

Mivel a kórházi fenntartót időben tájékoztatták a történtekről, külön vizsgálatot egyik hatóság sem tartott szükségesnek, mivel helyben megoldották a problémát.  Csak a tervezett műtétek maradtak el, a sürgős beavatkozásokat másik műtőben végezték – tudatta az igazgató.

FEL