Visszatekintés a közgyűlésre

2015. november 3. 13:50 | Mikóczy Erika

Szarvas Péter: Kezdődhet a Csaba kártya program kiépítése

 


A közgyűlés pozitív lépése a Csaba kártyával, a város legidősebb házának megvásárlásával és a kárpátaljai magyarság megsegítésével kapcsolatos döntés – kezdte közgyűlés utáni tájékoztatóját Szarvas Péter.

 

A polgármester beszámolt arról, hogy nagy viták után a közgyűlés október 29-én 13 igennel és két tartózkodással fogadta el a Csaba kártya rendelettervezetét, így elkezdődhet a program kiépítése. Szarvas Péter ígéretet tett arra, hogy a kedvezményprogram legfontosabb állomásairól a lakosságot is tájékoztatják majd.

A polgármester szintén fontos döntésként értékelte az óvodai, nem pedagógus dolgozók egyszeri, béren kívüli juttatásának megszavazását.

- Békéscsaba megvásárolja a Harruckern utca 6. szám alatt található Molnár-házat, amely a város legidősebbnek minősített épületet. Úgy gondolom, hogy ennek a patinás régi épületnek a felújítása szükséges, örülök, hogy a képviselők ezt is támogatták – jegyezte meg Szarvas Péter.

A gazdasági programmal kapcsolatban a polgármester azt mondta: a cél a munkahelyteremtés és gazdasági fejlesztés, a modern város programmal kapcsolatban pedig kormányzati segítségre is számítanak. Nagy lépésnek nevezte a lakáskoncepció megszavazását is. Kiemelte: alapvetően a városi lakásállomány szociális célokat szolgál, de most elkülönített a képviselő-testület egy olyan lakáskontingenst, amellyel kvalifikált szakemberek idejövetelét szeretnék támogatni, vagyis ha idejönnek és szükséges, a cégek szakembereinek önkormányzati bérlakást biztosít a város.

Szarvas Péter arról is beszélt, hogy a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. első éves beszámolóját fenntartásokkal kezeli a veszteséges eredményt látva, de megszavazta a beszámolót. Kifejtette továbbá, hogy nem ért egyet a város uniós projektjeinek kiszervezésével a városfejlesztési kft.-hez, szerinte ugyanis erre a polgármesteri hivatalban is megfelelő apparátus állt rendelkezésre.

 

Fidesz: A hulladékgazdálkodást illetően maradtak még megválaszolatlan kérdések

 

A Fidesz képviselői közgyűlés utáni tájékoztatójukon a múlt hét elején zajlott soron kívüli ülésen elhangzottakra is reagáltak.

Dr. Ferenczi Attila elmondta, a DAREH olyan működési és díjpolitikát terjesztett a képviselők elé, amivel a város nem teljesen ért egyet, kérdéseik pedig megválaszolatlanok maradtak. Szerinte Békéscsaba számára előnytelen a társulási tagság.

- Egy szavazatunk van, ami azért is méltánytalan, mert itt van a hulladéklerakó, másrészt lakosságarányosan mi fizetjük a legnagyobb tagdíjat. Félő számunkra, hogy ha veszteség keletkezik – márpedig az anyag veszteséggel számol – akkor a városlakókra hárul az aránytalanul nagy veszteségtérítés is – fogalmazott a tanácsnok.

A politikusok kiemelt döntésként értékelték többek a fitneszpark-program elindítását is, a Csaba kártyával kapcsolatban viszont még maradtak fenntartásaik.

A város gazdasági programjával kapcsolatban Hanó Miklós megjegyezte, hogy abban kiemelt szerepet kap a munkahelyteremtés. Leszögezte: fontos célnak tartják, hogy minél több befektető ismerje meg a várost.
Herczeg Tamás a szociálpolitikai döntésekhez kapcsolódva arról beszélt, hogy 2016-tól az ágazati jogszabály változása miatt más struktúrában kell ellátni a családsegítéssel és gyermekjóléttel kapcsolatos feladatokat. Megszűnik az eddigi kistérségi többlet normatíva, így a több feladatot kevesebb állami támogatással kell megoldani.

- Ha az önkormányzatnak kell pótolnia a hiányt, és ha nincs financiális előnye annak, hogy kistérségi keretek között működjön az ellátás, akkor jó esély van arra, hogy az intézmény kistérségi fenntartásból önkormányzatiba kerüljön – mondta Herczeg Tamás.

A tanácsnok arra is emlékeztetett, hogy széleskörű egyeztetéssel jött létre a lakáskoncepció, illetve példaértékűnek tartotta az összefogást a Czuczor és Dugonics utcai útépítést illetően.

 

MSZP: A gazdasági programban körvonalazódik a fejlesztés iránya

 

A kistérségnek kezelésre átadott Bankó András utca 44. szám alatt lévő épületen a kistérségnek állagmegóvó felújításokat kellett volna végeznie, de 8 év alatt egy fillért sem költöttek rá. Ha a kistérség több, mint 100 millió forintot ki tudott fizetni egy kft.-nek és pénzmaradvánnyal is rendelkezik akkor a vállalt kötelezettségeit teljesítenie kell – szögezték le az MSZP önkormányzati képviselői közgyűlés utáni tájékoztatójukon.

Miklós Attila és Fülöp Csaba beszéltek arról, hogy közgyűlés döntésének értelmében a CsabaParkban, Fényesen és Mezőmegyeren is lesznek fitneszparkok, ezek építésével egyetértenek, de úgy gondolják, olyan városrészekben kellene kialakítani – például Jaminában, a belvárosban és a Lencsési-lakótelepen – ahol többen ki tudnák használni a park által nyújtott lehetőségeket

A gazdasági programról elmondták: a módosított dokumentumban már körvonalazódik, hogy mi az irány, milyen beruházások kapnának elsőbbséget. Hiányolták a helyi oktatás fejlesztési lehetőségeinek kifejtését, és a turizmus, sportturizmus támogatásának részletezését.
– Az elfogadott lakáskoncepció részletesen tárgyalja városunk lakásállományának helyzetét az ingatlanpiaci változásokra is reagálva. A koncepciót érdemes lenne összehangolni a mi Gyere Haza programunkkal, hogy a hazatérő, hazaköltöző fiatalok kedvezményes lakhatási lehetőségekhez jussanak – hangzott el.

A Csaba kártyával kapcsolatban elmondták, az önkormányzatnak lehetősége van, hogy meghatározza, a városi intézmények (például a Csabagyöngye, színház, Árpád fürdő) mekkora kedvezményt adjanak a kártyatulajdonosoknak. Ez persze többlet kiadást generál, amit tervezni kell a költségvetésben. Úgy vélték, a kártyát egy modern városkártyává kell fejleszteni, és olyan fizetési funkcióval kell ellátni, hogy a békéscsabai közszolgáltatások (parkolás, tömegközlekedés) ellenértékét is ki lehessen vele egyenlíteni.
- Úgy gondoljuk, a csabaiak csalódni fognak a városkártya mostani formájában. Nem akkora mértékű kedvezményeket tartalmaz és nem azokra a szolgáltatásokra, amelyekre a városlakók elképzeléseiben szerepelnek – tették hozzá.

 

LMP: A gazdasági program és a lakáskoncepció segítheti az elvándorlás megállítását


Békéscsaba gazdasági programja alapját képezheti annak a stratégiának, amelyet a város a következő években folytat – kezdte Takács Péter az LMP közgyűlés utáni tájékoztatóját.

A képviselő címszavakban az élelmiszer-feldolgozás újraindítását, az ipari, logisztikai infrastruktúra fejlesztését, a munkahelyteremtést, a turizmus különböző ágainak a fejlesztését emelte ki a gazdasági programból.

A képviselő beszélt arról, hogy a munkahelyek mellett a lakhatás biztosításával lehetne megállítani az elvándorlást. Jónak ítélte a város most tárgyalt lakáskoncepcióját, és követendő példának nevezte, hogy dr. Csicsely Ilona, a lakásügyi bizottság elnöke többüket meginvitálta egyeztetésre a koncepcióval kapcsolatban.

- A koncepció csaknem valamennyi önkormányzati lakás ütemezett felújítását magában foglalja. Új ifjúsági garzon létesítésével is számol, addig is kisebb lépésekkel bővülhet az ifjúsági garzonok köre. Az Irányi u. 4-6. számú bérházat illetően magam tettem javaslatot: az ott levő lakások egyharmada megmarad átmeneti jellegű hasznosításra, egyharmada a piaci értékekhez közelítő áron lesz bérbe adva, egyharmad része pedig gazdaságfejlesztési célokat szolgál majd – emelte ki a képviselő, aki arról is beszélt, hogy a koncepció viszont csak az önkormányzati bérlakások csekély mértékű emelésével számol, pedig nagy a túljelentkezés.

Takács Péter támogatta, hogy Békéscsaba megvásárolja a Molnár-házat, a város legrégebbi, még ma is álló épületét, és Herczeg Tamással együtt egy-egy havi tiszteletdíjukat ajánlották fel, hogy minél gyorsabban meg lehessen állítani az épület további romlását. Nehezményezte, hogy a Bankó András utcai szociális otthon épületének állagmegóvására a kistérség az elmúlt nyolc évben semmit sem költött.
Vég ül a Csaba kártyával kapcsolatban megjegyezte: ki kellene váltani a lakcímkártyával, mert így különösebb fáradozás nélkül juthatna hozzá mindenki a vállalkozók és intézmények által felajánlott kedvezményekhez. A rendelettervezetet nem szavazta meg, mint mondta, a mellékletben szereplő vállalkozások közül negyvenről még azt sem lehet tudni, milyen kedvezményeket adnak majd.
 

DK: A mintamenza program előnyei és hátrányai

 

A testületi ülésen Kaposi László napirend előtti felszólalásában a mintamenza programról beszélt, ezzel kapcsolatban fejtette ki véleményét a közgyűlés után is.

A Demokratikus Koalíció egy országos felmérést kezdeményezett a mintamenzával kapcsolatban. Kaposi László, a DK képviselője Békéscsabán 2 óvodában, 4 általános iskolába és 2 középiskolában járt, beszélgetett a gazdasági szakemberekkel, konyhavezetőkkel, kollégium vezetőkkel, diákokkal, és egy- egy éppen arra járó szülővel. Mint mondta, a mintamenza program előnyeit nem sikerült megismernie, mert a fogyasztók részéről csak negatív kritikát és panaszt hallott.

– Többek közt arról beszéltek, hogy nem kellene erőltetni a „valamivel” vékonyan megkent teljes kiőrlésű kenyeret, vagy a kőkemény teljes kiőrlésű kiflit az áttetsző vékonyságú kisméretű, „valamilyen” felvágottal ellátva. Nem kellene erőltetni a tejtermék programban kiszállított, ismeretlen „szerző” által előállított tejet illetve ízesített joghurtokat. Szívesen megennének viszont a gyerekek olykor egy ízes vagy túrós süteményt, kakaós csigát, de az ritka, mint a fehér holló. Szintén nem a legjobb megoldás, hogy a gyerekeknek a tanári asztalhoz kell „járulniuk”, ha meg szeretnék sózni az egyébként felismerhetetlen ízű ételeket – fogalmazott Kaposi László.

A képviselő hozzátette, arról is szó esett milyen ételeket, milyen rendszerben kellene szorgalmazni, és hogy milyen volt az, amikor a helyi iskolai konyhákban főztek, és a diákönkormányzat bevonásával állították össze, illetve velük hagyatták jóvá a heti vagy havi étlapot.

Kaposi László leszögezte: a szegénységben élő gyerekek a menzán juthatnának tartalmas ételekhez, de a sótlan, ízetlen, vagy ismeretlen ízű ételeket nem tudják megenni.

Mikóczy Erika, Varga Diána
 

További programok »

FEL