Visszajáró vendég: megérkezett a fekete sas az Ugrai-rétre

2022. november 21. 12:33 | behir

A közelmúltban ismét felbukkant egy fekete sas a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Valószínűleg ugyanaz a példány, amely évek óta visszajár ide telelni.

A madarat a Körös-Maros Nemzeti Park iIgazgatóságának munkatársai mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjának tagjai is megfigyelték az elmúlt napokban.  

A fekete sas költőhelye Lengyelország keleti felétől a Csendes-óceánig terjed, kedveli a vizes élőhelyeket. A telet főként a Nílus folyó mentén, Kis-Ázsiában, valamint India és Kína déli részén tölti. Hazánk telelőterületük északnyugati peremén helyezkedik el, éppen ezért általában csak néhány példány tölti nálunk a hideg évszakot. Tradicionális telelőterületei többek között a Fertő-tó környékén, a Kis-Balatonnál, a Hortobágy térségében, illetve a Biharugrai-halastavaknál találhatók.

A Biharugrai-halastavak környékén az 1990-es évek végétől kezdve minden évben általában egyetlen fekete sas telel át, de ritkábban két madarat is megfigyelhetünk. Legtöbbször az Ugrai-réten és a halastavak környékén látjuk őket, gyakran rétisasok társaságában. Ez nem véletlen, ugyanis szívesen fogyasztják a rétisasok által hátrahagyott táplálékmaradványokat (dögöket, haltetemeket).

Pihenő – és éjszakázóhelyeik az Ugrai-réten és a halastavak közötti erdőfoltokban vannak. Ilyenkor a többi ragadozó madártól eltérően nem a fakoronák csúcsában, hanem a fák középső és alsó harmadában tartózkodnak, ezért is nehezebb észrevenni őket. Érdekesség, hogy az ivarérett fekete sasok nevük ellenére inkább sötétbarna színűek, csak a fiatal példányok feketék.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
16:47
FEL