Virágbaborult a fürdőváros - A Gyulai Virágok Fesztiválján jártunk

2016. május 16. 17:05 | Balázs Anett

Az egész fürdőváros város virágba borult a hétvégén. A Gyulai Virágok Vasárnapja néven ismertté vált fesztiválon, kertészeti különlegességeket, rovarölő növényeket, orchideákat, kaktuszokat, egynyári és évelő növényeket láthattak, vásárolhattak az érdeklődők. Hatalmas színkavalkád a belváros központjában a Kossuth téren. A színes és illatos virág forgatag mellett szinte minden megtalálható volt, ami a kerttel kapcsolatos. 


A Gyulai Virágok Vasárnapja 2001-ben 12 standdal indult. Az azóta eltelt 15 évben rengeteget fejlődött az esemény, idén közel 70 kiállító érkezett Gyulára. A város évről-évre nagy figyelmet fordít a virágosításra, parkosításra. Ennek eredményeként 2007-ben a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen I. helyezést ért el, majd a 2014-es Európai Virágos Városok és Falvak versenyén képviselte hazánkat. 


– Szeretnénk minél nagyobb sikereket elérni ezen a területen, folytatva azt a nagyon alapos, tudatos szépítő munkát, amit az elmúlt 15 évben végeztünk. De természetesen az elmúlt korok volt polgármestereire, városvezetőire és a gyulai polgárokra is tisztelettel emlékszünk ilyenkor, hiszen azok a parkok, terek, sétányok, amelyek ma Gyula városát Dél-alföld egyik legvonzóbb legismertebb városává teszik, az ő kezük munkáját is dicsérik. Tehát nem csak a mának, hanem a múltnak és reményeink szerint a jövőnek is szól ez a rendezvény – hangsúlyozta Kónya István, Gyula alpolgármestere.


A kiállításon egynyári virágoktól az évelő virágokon át a díszfákig, valamint cserjékig szinte minden megtalálható volt. A kertészeti növények, felszerelések bemutatása mellett a fesztivál egyben lehetőséget biztosított a rendezvényen kiállító kertészeknek, virágboltosoknak arra, hogy szakmai tapasztalatokat cseréljenek. Szóba került például az, mit tehet egy település a klímaváltozás mérséklése ügyében.


– A városi klímaváltozás az nagyon nagy hatással van a települési zöldfelületekre és mi hisszük, hogy a globális folyamatokat alulról építkezve tudjuk befolyásolni. Tehát települési szinten tudunk valamit tenni a fásítással. Új fasort telepítettünk, hiszen nagyon sok településen tapasztaljuk, hogy a túlburkolt főtereken ugye már nem olyan a klíma, hogy kellemes lenne ott tartózkodni egy nyári nagy melegben. Az elmúlt öt évben az évi 800 darab fa telepítéssel komoly lépéseket tettünk ez ügyben – fogalmazott Szászné dr. Várkonyi Adrienn, Gyula főkertésze.


A fesztivál rengeteg belföldi és külföldi érdeklődőt vonzott. A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy az idei évtől egy helyett három napon keresztül gyönyörködhettek a virágokban a látogatók.

 

FEL