Villámhárító került a szarvasi mamutfenyő tetejére

2019. október 18. 11:27 | behir

Különleges és Magyarországon egyedi munkát végeztek csütörtökön a Szarvasi Arborétumban a Magyar Faápolók Egyesületének munkatársai. A 150 esztendős hegyi mamutfenyő tetejére villámhárító került.

A Szarvasi Arborétum tájékoztatása szerint a munka során alpin technikával a fenyő tetején több ponton rögzítettek réz huzalokat, majd ezt a mamutfenyőtől 5 méter távolságra felállított oszlophoz vezettek. A földelést az 5 méter mélyre leásott oszlop segíti.

Mint írják, a villámvédelmi munka megvalósítása fontos feladat volt, hiszen egy villámcsapás néhány évvel ezelőtt egy igen magas fenyő pusztulását okozta az arborétumban, ám ezzel a megoldással a híres, szarvasi hegyi mamutfenyő a korábbinál jóval nagyobb biztonságban van. 

Az arborétum munkatársai egy ezzel kapcsolatos tájékoztató táblát is elhelyeztek a fánál. 

További programok »

Itthon

A nagy kérdés: milyen legyen a készülő bérkerékpár-rendszer Békéscsabán?

Elektromos kerékpár-bérlési rendszer épül ki hamarosan Békéscsabán egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. Az még egyelőre kérdéses, hogy melyik típusú rendszert telepítik a városban, ahogyan annak neve sem végleges, de azt már tudjuk, hogy összesen 50 kerékpárt lehet majd  bérbe venni jövőre.
2020. október 23. 14:27
FEL