Világi énekek is szólnak az egyházi kórusban

2016. június 21. 15:20 | Laczkó Viktória

Húszéves lett a Békéscsabai Református Gyülekezet Énekkara. A jubileumi alkalomból az elmúlt két évtized alatt elénekelt művek közül a legnépszerűbbeket adták elő hétvégén. A koncerten felléptek régi tagok is.

Csaholcziné Kádár Mariann, a gyülekezet akkori lelkésze alapította a kórust 1996-ban, alig több mint egy tucat taggal. Szabó Béláné szintén alapító tag. Mint mondta, nagy nehezen jött össze az a 16 énekelni szerető tag a gyülekezetből, akikkel el tudtak indulni. De ahogy mentek szolgálni, sokszor vidéken is megfordultak, egyre többen lettek. A kórus azóta világi rendezvényeken is fellép. Hajtmann Ildikó, a kórus vezetője 2000-ben csatlakozott a társasághoz. Azt mondta: a jubileumi koncerten huszonnyolc mű szerepelt a repertoárban. Köztük acapellák, zongoraművek, zenekarok, zongorakíséretes művek, de megszólaltattak Verdi operát, a cigánykórust a trubadúrból, a rabszolgakórust a Nabucco-ból, Karai-Estéli nótázás csángó népdalokból.

A kórus tagjai egyetértettek abban, hogy a sikereik titka abban rejlik, hogy mindegyikükben benne él az ének szeretete, mely nélkül nem is tudnának élni.

Kovács Dávid, Laczkó Viktória

További programok »

FEL