Videókonferencia az Állami Számvevőszék és a TÖOSZ között

2020. április 7. 19:04 | behir

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az egészségügyi veszélyhelyzetben is kiemelt figyelmet fordít a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére. Az önkormányzati érdekszövetségekkel évente megszervezett találkozókat videókonferenciák keretében szervezi meg az ÁSZ. Elsőként Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke egyeztetett Schmidt Jenővel a TÖOSZ elnökével.

Az eszmecserén szó esett az önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekről, illetve az ÁSZ alelnöke részletes tájékoztatást adott arról, hogy minden magyarországi önkormányzat korrupció elleni védettségének értékelését elvégzi az ÁSZ, támogatva ezzel az önkormányzatokat.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célként kezeli, hogy az ellenőrzéseken, javaslatokon és elemzésein keresztül szakmailag megalapozott iránymutatást nyújtson a közpénzt felhasználó intézményeknek, saját működési-gazdálkodási rendszerük fenntarthatóvá, költséghatékonyabbá és átláthatóbbá tételéhez, az irányítási rendszerek megerősítéséhez, valamint az integritás szemléletű működés elveinek alkalmazásához. Az ÁSZ vezetői az ellenőrzési tapasztalatok megosztása és a „jó gyakorlatok" széles körű terjesztése érdekében 2010 óta évente találkoznak az önkormányzati érdekszövetségek vezetőivel.

Tekintettel a koronavírus-járvány következtében elrendelt egészségügyi veszélyhelyzetre az idei találkozókat videókonferenciák keretében szervezi meg az ÁSZ. Elsőként a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökével, Schmidt Jenővel egyeztetett Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke.

Warvasovszky Tihamér a megbeszélésen hangsúlyozta: a számvevőszéki ellenőrzések célja nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyi helyzet javítása, a közpénzt használó és közvagyont kezelő szervezetek szabályozottságának, korrupció elleni védettségének erősítése, végső soron az egyes önkormányzatok működését övező közbizalom további erősítése. Hozzátette: a veszélyhelyzet időszakában különösen nagy jelentősége van a szabályozottságnak, ezért az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít az önkormányzatokra. Az ÁSZ minden önkormányzatnak biztosítja, hogy elvégzi a hivatalok integritásának, vagyis korrupció elleni védettségének értékelését – ismertette az ÁSZ alelnöke.

Az ÁSZ támogatást, tanácsadást nyújt minden önkormányzatnak és a jelenleg is zajló digitális adatbekérések során együttműködik azokkal az önkormányzatokkal, amelyek nehézséget, problémát jeleznek az ÁSZ felé – hangsúlyozta megbeszélésen Warvasovszky Tihamér. Az ÁSZ alelnöke felhívta a figyelmet az ÁSZ nyilvánosan is elérhető elemzéseire, amelyek közül több is önkormányzatok, illetve önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzési tapasztalatait dolgozza fel. Továbbá Warvasovszky Tihamér kitért az ÁSZ honlapján elérhető öntesztekre, amelyek az önkormányzatoknak is támogatást biztosítanak a szabályos működés és gazdálkodás érdekében.

Schmidt Jenő mindenekelőtt megköszönte a tájékoztatást, illetve kiemelte az Állami Számvevőszék együttműködő, támogató hozzáállását. Mint mondta: az ÁSZ összegző elemzései és öntesztjei rendkívül hasznosak minden önkormányzatnak, ezért a TÖOSZ 1700 tagönkormányzatának figyelmét célzottan felhívják arra, hogy használják az ÁSZ tudásmegosztó eszközeit. Úgy fogalmazott, hogy „tanulni kell az ÁSZ termékeiből". Rámutatott, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet a települési önkormányzatokat is számos nehéz kihívás elé állítja, így rendkívül nagy jelentősége van a szabályosságnak, amihez az önképzésen keresztül vezet az út.

Az ÁSZ alelnöke és a TÖOSZ elnöke az eszmecsere végén egyetértettek abban, hogy az együttműködésnek most különösen nagy jelentősége van, ezért a következő időszakban is folyamatos lesz az eszmecsere az Állami Számvevőszék és a mintegy 1700 önkormányzatot tömörítő Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége között.

 

Forrás: aszhirportal.hu

További programok »

Itthon

Hétvégén többfelé kell esőre, zárporra, zivatarra számítani

Pénteken még száraz, meleg idő várható, de hétvégén már többfelé várható eső, zárpor, zivatar és erős szél. A hőmérséklet a tartósabban csapadékos tájakon jelentősen visszaesik, de keleten, délkeleten még marad a nyáriasan meleg, 30 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.
19:04
FEL