Veszélyhelyzeti intézkedéscsomagot vezettek be Mezőberényben

2020. március 17. 11:57 | Papp Ádám Sándor

A mezőberényi lakosok koronavírus-fertőzésmentessége érdekében veszélyhelyzeti intézkedéscsomagot ismertetett Siklósi István, a település polgármestere.

A városvezető elmondta, hogy ugyan a településen nem tudnak koronavírussal fertőzött betegről, de a megelőzés érdekében muszáj óvintézkedéseket tenniük. Véleménye szerint a vírus terjedésének megakadályozása a mindennapokban megszokott érintkezések lecsökkentése. Rámutatott arra, hogy a kormány rendeletben rögzítette azt, hogy hétfőtől az általános és középiskolák bezárnak.

A városban március 17. keddtől rendkívüli szünetet rendelt el az óvodákban és a bölcsődékben, legyen szó önkormányzati vagy egyéb fenntartású intézményekről. Kiemelte: az önkormányzati intézmény kedden és szerdán ügyeletet tart és fogadják azokat a gyerekeket, akiknek a rendkívüli helyzetben még nem sikerül megoldani a felügyeletet. Ismertette, hogy a gyermekek étkeztetését hétfőn házhoz szállítással oldották meg azok számára, akik vasárnapig visszajelezték, hogy kérnek ebédet. Hozzátette: a hét folyamán valószínűleg változás lesz az étkeztetésben.

Siklósi István felhívta a munkáltatók figyelmét arra, hogy saját lehetőségeikhez mérten igyekezzenek segíteni munkavállalóikat abban, hogy megoldást találjanak a gyermekek elhelyezésére a bezárások miatt. Hozzátette: arra bíztatja a gyermekes szülőket, hogy ne a nagyszülőknél helyezzék el gyermekeiket, hiszen ők a legveszélyeztettebbek.

A Mezőberényi Polgármesteri Hivatal a személyes ügyfélszolgálatot szünetelteti - ismertette. A városvezető továbbá kérte, hogy a polgármesteri hivatalt csak telefonon keressék a lakosok keddtől, ezzel is megelőzve a vírus terjedésének lehetőségét.

A polgármester arról is beszélt, hogy a városban a közművelődési, közgyűjteményi intézmények, sportlétesítmények határozatlan időre bezárnak.

Kiemelte: a Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat végzi a bentlakásos idősek ellátását, de már március 8. óta látogatási tilalmat vezettek be mind a Puskin utcai és a Juhász Gyula utcai Szociális otthonban.

Siklósi István elmondta: a kis labor szolgáltatást kizárólag az orvos személyes megkeresése alapján, előre egyeztetett időpontban nyújt, ha arra sürgősség miatt életveszély, vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében van szükség.

A városvezető ismertette, hogy a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás az eddig megszokott ügyeleti rendben tovább működik. Rávilágított arra is, hogy a tanyagondnok továbbra is tartja a külterületen élő támogatásra szoruló idős, beteg emberekkel a kapcsolatot.

A védőnők kizárólag telefonos egyeztetés után és indokolt esetekben tartanak családlátogatást. A szolgálatnál a tanácsadások az intézkedés visszavonásáig nem lesznek megtartva.

A gyermekorvosi és felnőtt háziorvosi rendelés egyeztetés után van lehetőség személyes találkozásra az orvossal. A receptírással kapcsolatban telefonon keressék az orvosokat, valamint a gyógyszertárban egy felhatalmazással megteheti hozzátartozó is.

A fogorvosi és szakorvosi egészségügyi ellátás csak életveszély és tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében vehető igénybe.

A központi előírások és ajánlások folyamatos figyelése mellett, aki külföldi országokból tér haza, két hétig önkéntesen maradjon otthon, szigorúan tartsa be a rá vonatkozó rendelkezéseket. A rendőrségre bejelentés fog érkezni, hogy hazatértek és házikaranténba kell vonulniuk. A lakosok megkapják a piros cédulát, amelyet az ajtóra fel kell ragasztaniuk. Amennyiben ezt elmulasztják, úgy bűncselekménynek számít.

A nagy rendezvények, bálok a veszélyhelyzet idején nem tarthatóak. Az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák kivitelével minden más üzlet 15:00 órától be kell zárjon.

A fiatalokat arra kérte, hogy kerüljék a csoportosulásokat.

Felhívta az idősebb lakosok figyelmét arra, hogy ne használják a tömegközlekedést, ne tartózkodjanak közösségben és maradjanak otthon, ha tehetik, kérjenek segítséget a bevásárlásban is.

Itthon

Mezőberényben a Petőfi utcai gömbakácokat kivágták, gömbkőriseket ültetnek

Siklósi István, Mezőberény polgármestere még múlt év novemberében tájékoztatta a város lakóit arról, hogy a Petőfi utca nyugati oldalán lévő japán gömbakácok helyett gömbkőrisek ültetését tervezik. A napokban már arról számolt be, hogy a gömbakácok kivágása befejeződött, kezdődhet az ültetés, amelyhez segítőket várnak.
2021. március 2. 19:00
FEL