Versektől volt hangos a város

2019. április 12. 09:25 | Vágvölgyi Nóra

A költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. Ezen a napon az ország minden pontján verseket lehet hallani. Békéscsabán is több program közül válogathattak az érdeklődők.

A Lencsési Közösségi Ház már több mint tíz éve szervez megemlékezést a költészet napján a város József Attila szobra előtt. Ezúttal a Lencsési Óvoda Napsugár Integrált Óvodájának apróságai szavalták el József Attila Altató című versét az itt lakóknak. Ezután a helyi nyugdíjasklub tagjaitól is hallhattak a résztvevők egy egy költeményt.

 

A Napsugárovi apróságai is szavaltak

 

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője az ünnepségen azt is elárulta, hogy a sokak által ismert szobor a lakóteleppel egyidős és Kligl Sándor elismert szobrász munkája.

A webes élő versfolyamon a diákok és tanáraik a világ számos pontjáról bejelentkezve internetes élő adásban mondták el verseiket. A békéscsabai Trefort Ágoston szakgimnázium, a Veritas Kulturális Egyesület, valamint a Békéscsabai Médiacentrum szervezésében már harmadjára volt lehetőségük a külföldön élő magyaroknak is megünnepelni a költészet napját.

 

Webes versfolyam a BSZC Trefort tagiskolájában

 

Csibor Géza, a versfolyam szervezője három éve indította útjára ezt a kezdeményezés. Idén pedig már 63-an csatlakoztak hozzájuk, például New Yorkból, Kanadából, Ausztráliából is mondtak verset.

A rímekbe szedett sorok szerelmesei a Jókai színház szervezésében már nyolc éve, 24 órás versfolyammal tisztelegnek a költészet előtt. A színházban a helyi iskolák tanulói mellett, hivatalnokok, vadászok és a teátrum színészei is elszavalhatták kedvenc versüket.

Tege Antal, a program szervezője szerint a versnek mindig megvan az a plusz hajtó ereje, ami kinyit egy csodát, és ezt évről évre a résztvevők is átélhetik ezen a napon.

 

24 órás versfolyam a Jókai Szalonban

 

A Békés Megyei Önkormányzat második alkalommal vett részt a 24 órás versfolyamon, ahová a tavalyi évhez hasonlóan, ebben idén is az Orosházi Vadvirág Esély Klub fiataljait hozta el.

„Megdöbbentő azt tapasztalni most már második alakalommal, hogy milyen hatással mondanak verset és mennyire értik és érzik ezeket a fiatalok. Nagyon erőteljes és professzionális előadásokat hallhattunk tőlünk” - osztotta meg velünk gondolatait Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlés elnöke.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő saját versét is elhozta az érdeklődőknek. Mint mondja a vers, aminek ritmusa van, megfogja a pici gyermeket, hat az érzelmeikre és így egészen életük végéig elkíséri őket.

 

További programok »

FEL