Varázslat, bátorság, szerelem

2016. november 23. 16:11 | behir.hu

Karácsony közeledtével bármi megtörténhet. Így lehet, hogy a Hoffmann meséje nyomán írt Diótörő és Egérkirály című darab 13 év után ismét megdobogtathatja kicsik és nagyok szívét a Békéscsabai Jókai Színház színpadán.

Hoffmann klasszikusában a varázslat, a bátorság és a szerelem csodákra képes. Az egész estés mesében életre kelnek a játékok, s a fából faragott Diótörő vezérletével harcba indulnak az őket megtámadó gonosz Egérkirály és félelmetes egérserege ellen.

A rendező, Szomor György a 2003-as feldolgozáshoz képest kicsit változtatott a darab hosszán, csaknem fél órával lesz rövidebb az előadás. Ezzel igyekezet a mai fiatalokhoz igazítani az örök érvényű mesét, amely a szülőket éppúgy magával tudja ragadni.

- Annál nagyobb élmény azt hiszem egy színész és egy alkotó számára nincsen, mikor látja, az előadás alatt a szülők is ugyanolyan gyermekké válnak, mint a mellettük ülő fiatal - fogalmazott a rendező.

Vastag Tamás apaként könnyen tudott azonosulni a Diótörővel. Mint mondja a mese mindig egy nagyon jó eszköz arra, hogy értéket közvetítsünk a gyermekeink felé. Nincs ez másképpen a karácsonyi történettel sem.

- Nagyon szeretem a meséket, talán pont, azért mert teljesen mást jelent a gyerekeknek, mint a felnőtteknek. Az eszközök viszont, amihez nyúl, a felnőttek és a gyermekek a figyelmét le tudja kötni - tette hozzá a színész.

A musical a díszlettel és a jelmezekkel kapta meg végleges formáját. Egyed Zoltán digitális eszközökkel végtelen sok helyszínt varázsolt a színpadra, míg Papp Janó jelmeztervező az 1820-as évek német ruházatával, az egerek francia forradalom korát tükröző viseletével és a vámpírok punk öltözékével teszi változatossá a színpadi képet.

A Szomor György által megálmodott zenés mesejátékot november 25-től láthatják a nézők.

FEL