VándorBagoly díjat kapott a Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára

2016. szeptember 19. 12:49 | Mikóczy Erika

A Gyermekkönyvtáros Szekció vezetősége 2012-ben alapította meg a VándorBagoly díjat. A bagoly szobor – amelynek alkotója Seyfettin Shekerov, bolgár szobrászművész – a Nemzeti Konsztantin Konsztantinovics díj másolata, mely díjat a legjobb gyermekkönyv szerző, gyermekkönyv illusztrátor, gyermekszínházi rendező, és fesztiválszervező kapja minden évben.

A bagoly azt az üzenetet hordozza, milyen fontos az olvasás, a könyv szeretete. Az ezt kiválóan közvetítő, kreatív gyermekkönyvtárak kaphatják meg egy-egy évre a díjat a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekciója őszi szakmai napján. Jár hozzá egy Titkok Ládája is, melybe a gyermekolvasók rejthetik titkos üzeneteiket.

A VándorBagoly díj most Dunaújvárosból a Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárába repült, dicsérve Kiss Ildikó és Mecseki Éva gyermekkönyvtárosok munkáját. S hogy miért az elismerés? A Semmelweis-év kapcsán több száz 3-5. osztályos diákot csalogattak be a könyvtárba. „Bookológia” címmel egy éven keresztül játékos, ismeretterjesztő sorozatot rendeztek. Hálózsák és hókuszpókusz programjukon 4-5-6. osztályos „könyvmolyok” vehettek részt, akik az éjszakát is a könyvtárban töltötték. Kerek világ címmel játékos, érzékenyítő órát tartottak, ahol a gyerekek játékos feladatok segítségével bepillantást nyerhettek a fogyatékosok életébe. A könyvtári foglalkozások mellett iskolákban, óvodákban is tartottak foglalkozásokat. 2015-ben flasmob-ot szerveztek a békéscsabai gyermekorvosi rendelőkben.

A VándorBagoly és a Titkok Ládája egy évig vendégeskedik a Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárában, ahonnan majd ismét továbbszáll.

FEL