Van megoldása az országos szövetségnek az építőipari árak emelkedésére

2022. május 16. 08:57 | behir.hu

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) már egy éve jelezte, hogy a pandémia okozta világkereskedelmi folyamatok építőanyagok áremelkedésére gyakorolt hatása komoly problémákat okoz az építési szerződéseknél. Az orosz-ukrán háború, az energiaárak emelkedése, a forint elgyengülése a 2022-ben tovább nehezíti az árkérdéseket. Koji László ÉVOSZ elnök, az MKIK alelnöke szerint útmutatásra van szükség az állami, közösségi megrendeléseknél is.

A 2021. és 2022. évi jelentős áremelkedések előtt megkötött szerződések nagy részénél árfelülvizsgálat lehet indokolt, a szerződés előtt lévő munkáknál pedig célszerű előre rögzíteni, hogy a jövőben bekövetkező árváltozásokat (növekedés vagy csökkenés) hogyan fogják kezelni az érintettek – írja a Portfólió.

Az árak körüli problémát az ajánlatadók, vállalkozók képviseletében Koji László a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács felé is jelezte. Széleskörű egyeztetést követően a Közbeszerzési Tanács aktualizálta a közbeszerzési eljárások keretében megkötött szerződések módosításával, valamint teljesítésével kapcsolatos Útmutatóját. A Közbeszerzési Hatóság Útmutatója jogszerű keretek közé helyezi az árkockázat megosztását a megrendelő és a vállalkozók között. A folyamatban lévő munkáknál eljárási rendet is ad az árak szükség szerinti felülvizsgálatához oly módon, hogy a felek jogtalan előnyökhöz ne jussanak és hátrányba se kerüljenek az előre nem látott jelentős árváltozások miatt.

A jövőben megkötendő szerződéseknél célszerű rögzíteni, hogy az árváltozásokat hogyan fogják kezelni. Ehhez az ÉVOSZ készített ár indexálási javaslatot, amit átadott a Közbeszerzési Hatóság részére is. Az ÉVOSZ javaslata a hazai és import beszerzésű építőanyagok árváltozását egyaránt tartalmazza, rábízva a szerződő felekre az ár-felülvizsgálati időszakot. Az árváltozások kezeléséhez elsődlegesen javasolt adatok a KSH, az EUROSTAT és az MNB által közzétett adatbázisokban találhatók meg.

Az építési-beruházási célú közbeszerzések szerződésmódosításához kiadott Útmutató iránymutató tud lenni a magán megrendelők és a lakosság számára is a felújítási és új építési munkáknál, szerződéseknél egyaránt. A téma időszerűségét és fontosságát jelzi, hogy a 2021. évben egyes építőanyagoknál 15-150% közötti áremelkedés volt, 2022. évben pedig átlagosan további 15-25% közötti drágulás látható jelenleg.

Az építési-beruházási közbeszerzésen a múlt évben közel háromezer eljárás mentén 2636,5 milliárd forint értékű eljárást folytattak le. A 2022. év első négy hónapjában további 890 közbeszerzési eljárás volt az építési piacon 1400 milliárd forint értékben.

További programok »

Gazdaság

360 pályázat érkezett a Gabonáink Gyermekszemmel című felhívásra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei igazgatósága idén is rajzpályázatot hirdetett “Gabonáink Gyermekszemmel” címmel. A felhívásra ezúttal rekordszámú, 360 alkotást küldtek be az óvodástól a középiskolás korosztályig a vármegye különböző településeiről. A rajzverseny eredményhirdetését pénteken délelőtt rendezték meg a Csabagyöngye Kulturális Központban.
2024. június 14. 14:24
FEL