Vámpír minden zsebben – Zacher Gábor járt Békéscsabán

2019. december 9. 16:02 | Sipos Gábor

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma és diákönkormányzata, valamint a „Nyitott szemmel” Közhasznú Egyesület rendezett mintegy ezer középiskolás fiatal számára preventív előadást. A népszerű toxikológus, dr. Zacher Gábor beszélt bő egy órán keresztül a digitális függőségről.

A rendezvényt dr. Takács Árpád nevében dr. Rákóczi Attila nyitotta meg. A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója kiemelte, hogy a negyedik ipari forradalom idején beszélni kell a robbanásszerű fejlődéssel járó civilizációs népbetegségekről is.

– Nem dughatjuk homokba a fejünket! A digitalizáció, a robotizáció korában a digitális függőség már több, mint puszta képzelgés: valós veszély – fogalmazott dr. Rákóczi Attila.

Az iskola tagintézmény-vezetője, Skultétiné Barna Anita elmondta, hogy neki és az iskola vezetőinek, tanárainak is fontos a diákok mentális egészsége, ezért kiemelten figyelmükbe ajánlotta Zacher Gábor előadását.

A laza, kötetlen stílusban közölt előadást szinte szájtátva hallgatták a középiskolások. Dr. Zacher Gábor magával ragadó egyéniségét és beszédkészségét csak az nem követte, aki nem volt jelen a Kemény tornatermében.

– Üdvözlöm az Instagram csillogó szemű nemzedékét – kezdte a „nemzet” toxikológusa. – Tök jó egy ilyen buli, lehet sok mindenről beszélni, beszélgetni. Szeretek idejárni, mert sok csillogó szemű fiatal ül szemben velem. De remélem, hogy nem a tegnap esti bulitól csillog még a szemük – mosolygott a közel 60 éves szakember.

Mostani előadásának gerincét a digitális függőségről szóló információk adták. Életképekkel fűszerezve, statisztikákkal bizonyította a fiataloknak, hogy mennyire könnyű függeni a digitális technológiától, hiszen egy mai, átlagos fiatal napi 150 alkalommal nézi meg a mobiltelefonját.

– Ha valaki egy órán belül nincs fent valamelyik közösségi oldalon, akkor azt halottá nyilvánították az ismerősei. Ha megzizzen a telefonunk, azonnal késztetést érzünk rá, hogy megnézzük, mi történt a közösségi oldalunkon vagy ki írt nekünk SMS-ben. A mobiltelefon egy igazi vérszívó és mindenki zsebében ott lapul – mutatott rá a szakember, aki szerint egyetlen megoldás létezik a digitális függőség csökkentésére: ez a keretek közé helyezés. Azt javasolta, hogy szabjunk magunknak határt, hogy mikor, hol és mennyi időt töltünk a mobilunk babrálásával.

 

További programok »

Itthon

Telt ház volt a Városházi Esték első előadásán!

A Békéscsabai Jókai Színház munkatársai régóta készülnek a rendezvényre: teljesen új nézőtérrel és változatos előadásokkal várják a látogatókat. Nemcsak Békéscsaba lakossága, hanem a színművészek is nagyon várták már, hogy újra a városháza díszudvarán játszhassanak. A nagyérdemű elsőként a Maga lesz a férjem című darabot láthatta csütörtök este.
12:50
FEL