Változnak a háztartási gépek energiacímkéi

2020. augusztus 4. 19:32 | behir

Jövőre lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, a legmagasabb energiaosztály az „A” lesz.

2021. március elseje után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken az Európai Unióban. Az egyszerűsített rendszerre a háztartási nagygépeken feltüntett "pluszos" jelzések miatt van szükség. A mosógépek és hűtők nagy többsége ugyanis 2017-ben már valamely pluszos "A" kategóriába tartozott, a rég jelölési norma azonban nehézzé tette a készülék energiafogyasztásának értelmezését. A döntés értelmében új energiacímkéket vezetnek be, valamint komplexebb, új teljesítményértékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják a gépeket.

A későbbiekben így az "A" kategória lesz a legmagasabb, a pluszjeleket elhagyják. Ez alapján, ha egy készülék korábban "A+++" jelzésű volt, az az új rendszerben már csak "D"-nek felel majd meg.  A változás a háztartási nagygépek majdnem mindegyikét érinti, a mosó-, mosogató- mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és a borhűtők mind új energiacímkét kapnak.

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL