Változik a tanév rendje a szakképző iskolákban

2023. július 27. 18:05 | behir.hu

A 2023/2024. évi tanévtől kezdődően a szakképzésben önálló jogszabály határozza meg a tanév rendjét - tájékoztatott a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

A közlemény szerint az új rendszer bevezetését többek között olyan, a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják, mint a nyári szakmai gyakorlat vagy a duális képzés.

Azt írták, a szakképzési törvény 2023 tavaszi módosítása megteremtette annak jogalapját, hogy a szakképzésben is önálló jogszabály határozza meg a tanév, a tanítási év rendjét. A korábbi szabályozás szerint a szakképző intézményekben megegyezett a tanév rendje a köznevelési intézményekével. Az új rendszer bevezetését a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják.

Legfontosabb különbség, hogy a szakképzésben a tanulók nyáron szakmai gyakorlaton vesznek részt, amit eddig a közneveléssel megegyező tanrend nem vett figyelembe. Továbbá vannak olyan sajátos, a szakképzés egészét érintő események, specialitások, oktatásszervezési lehetőségek és igények, amelyek egységes szabályozása miniszteri rendeleti szinten indokolt - tette hozza a tárca.

Hangsúlyozták: a rendelet lehetőséget ad a 2023/2024. tanév kereteinek, a szakaszainak, valamint a szünetek és vizsgaidőszakok időpontjainak rögzítésére. Mindez segítséget nyújt a szakképző intézményeknek a következő tanév megfelelő előkészítéséhez és lebonyolításához, a tanulóknak és a szülőknek a következő tanévre való megfelelő felkészüléshez és tervezéshez.

Az önálló szabályozás a szakképzési sajátosságok mellett a köznevelés rendszerével történő összhang érdekében megerősíti, hogy a felvétel és a beiratkozás, a tizedik évfolyamos mérések, valamint az érettségi vizsga időszaka a szakképzésben és a köznevelésben továbbra is azonos, a köznevelési szabályozáshoz igazodó marad - olvasható a közleményben.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL