Változékony időre lehet számítani péntekig

2022. február 15. 11:12 | behir

Napos, néhol csapadékos időjárásra lehet számítani péntekig. A legmagasabb napi hőmérséklet csütörtökön várható, 17 fok maximummal.

Kedd estig, a Tiszántúl nagyobb részén csökken a felhőzet, délelőtt ott is megszűnik a csapadék. Általában több órára kisüt a nap, de az Északi-középhegység térségében egész nap borult maradhat az ég. Délután nyugat felől frontális felhőzet érkezik, amelyből a Dunántúlon többfelé várható eső, zápor. A csapadékrendszer várhatóan az esti óráktól mozdul keleti irányba. A délies légmozgást főleg a délkeleti megyékben kísérhetik élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul, de a tartósabban felhős északkeleti részeken néhány fokkal hidegebb is lehet. Késő estére 1 és 8 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán, Kelet felé elvonul a frontális felhőzet, mögötte napközben a legtöbb helyen kisüt a nap, majd délutántól nyugat felől ismét felhősödés kezdődik. Délelőttig még többfelé lehet számítani esőre, záporra, majd átmenetileg csökken a csapadékhajlam, legfeljebb néhol fordulhat elő zápor. Estétől északnyugat felől újabb hullámban lehet számítani kisebb esőre, záporra. A kezdetben északnyugati, nyugati irányú szél mindenütt délnyugatira fordul, és helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.

Csütörtükön, a melegfronti felhőzet a déli órákra elhagyja az országot, majd a legtöbb helyen hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Estétől észak felől egy hidegfronti felhősáv vonul át az országon. Többfelé, illetve több alkalommal várható eső, zápor. A kezdetben délnyugati szél nyugatira, északnyugatira fordul és többfelé kísérhetik viharos lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 17 fok között várható, de keleten akár 10 fok alatti maximumértékek is előfordulhatnak. A főnhatás miatt elsősorban nyugaton, északnyugaton elvétve magasabb hőmérsékleti értékek is lehetnek.

Péntek reggelre a hidegfronti felhősáv elhagyja az országot, majd napközben felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Elsősorban északkeleten maradhatnak felhősebb körzetek. Reggelig még szórványosan valószínű kisebb eső, záporeső, majd csökken a csapadékhajlam. Az általában északnyugati, nyugati irányú szelet nagy területen kísérhetik viharos, helyenként akár erősen viharos lökések, ugyanakkor a délnyugati határszél közelében mérsékelt maradhat a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban jellemzően 2 és 7 fok között alakul, de kevésbé szeles délnyugati és északkeleti tájakon pár fokkal hidegebb is lehet. Kora délután 8 és 15 fok közötti értékeket mérhetünk - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

További programok »

FEL