Változást hozhat a Békés vármegyei lakáspiacon is a CSOK Plusz

2023. november 29. 10:12 | behir.hu

Az elmúlt időszakot alacsony lakáspiaci forgalom jellemezte a CSOK Plusz azonban változást hozhat.

Az új állami lakástámogatási program, a CSOK Plusz alapvetően a Babaváró logikáját követi. A gyermeket vállaló házaspárok első lakásának megvásárlásánál 80 millió forint lesz a plafon, a családbővülés miatt nagyobb lakásba költözés esetén pedig 150 millió forint lesz a maximum. Ezek az értékhatárok széles választékot jelenthetnek majd a jogosultaknak.

Békés vármegyében a CSOK Plusz szempontjából várhatóan legalkalmasabb használt és új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára november közepén 249 ezer és 710 ezer forint volt. A vármegyeszékhelyen a szóban forgó ingatlanoknál az átlagos négyzetméterár 381 ezer és 705 ezer forintot tett ki.

Az elmúlt időszakot alacsony lakáspiaci forgalom jellemezte a CSOK Plusz azonban változást hozhat. A gyermeket vállaló házaspároknak a mostani ingatlanpiaci árakat tekintve segítséget nyújthat ez a kedvezmény mind az első lakás megvételéhez, mind a tervezett családbővítés miatt nagyobb lakásba történő költözéshez. Ez derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a saját lakásárindexe alapján bemutatja, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakultak a lakásárak. Egyben ismerteti, hogy az új program keretében várhatóan népszerű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára hogyan alakul Békés vármegyében és a különböző településeken. 

 

Mennyi a maximum?

 

“A CSOK Plusz alapvetően a babavárós forgatókönyvet követi. Abban az értelemben, hogy a jogosultak számára biztosított kedvezményes hitel összege akkor csökken, ha világra jöttek a vállalt gyermekek. Fontos tényező, hogy az eddig megismert információk szerint a program nem különbözteti meg az új és használt lakóingatlanokat. Az pedig, hogy az első lakás megvásárlásánál maximum 80 milliós, nagyobba költözés esetén pedig legfeljebb 150 milliós lakóingatlanhoz lehet igényelni az új program keretében elérhető gyerekszámtól függően 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes hitelt valódi segítséget jelenthet a gyermekvállalást tervező házaspároknak” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “Az eddig megismert feltételek alapján a jövőre elérhető CSOK Plusz több oldalról is lendületet adhat mind az országos, mind a vármegyei lakáspiacnak, amely az utóbbi időszakban a kereslet visszaesése miatt takaréklángon volt.”

 

Mekkora drágulást mutat az árindex?

 

Az ingatlan.com elemzése szerint a jelenleg eladásra kínált több mint 150 ezer magyarországi lakóingatlannak a 91 százaléka megfelel a továbbköltözés esetén meghúzott maximum 150 millió forintos értékhatárnak. 

A vármegyében november közepén több mint 2600 ilyen hirdetés szerepelt a kínálatban. A szóban forgó új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 710 ezer forintot tett ki, míg a használtaké 249 ezer forint volt.

Békéscsabán az új lakóingatlanokat 705 ezer forintos, míg a használtakat 381 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. A vármegye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül pedig csak a használt lakóingatlanok között van szélesebb választék:

  • Gyulán 399 ezer
  • Orosházán 265 ezer, 
  • Sarkadon 133 ezer, 
  • Szarvason 307 ezer,
  • Gyomaendrődön pedig 186 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szerepeltek az aktuális kínálatban. 

 

Hogyan változnak az árak?

 

Az elmúlt években jelentősen emelkedtek az ingatlanárak országszerte. Az ingatlan.com lakásárindexe szerint 2015 harmadik negyedévéhez képest országosan 209 százalékos volt a drágulás, a Békés vármegyét magában foglaló dél-alföldi régióban pedig 206,4 százalékot tett ki. 

Rövid távon nem okoz jelentősebb drágulást a CSOK Plusz. Balogh László közölte: “Egyrészt, mert az elmúlt másfél évben a vevők 40 százaléka eltűnt a magas hitelkamatok miatt, aminek következtében az árak csökkenésnek indultak. Lényeges, hogy a CSOK Plusz alapvetően egy visszafizetendő kedvezményes hitelt nyújt az érintetteknek, amit az eladók sokkal kevésbé tudnak beárazni mint egy vissza nem térítendő támogatást. Bár az árakra kevésbé lesz hatással a mostani kilátások alapján, ám a lakáspiaci forgalmat mind országosan, mind vármegyei szinten felpörgetheti majd az új támogatási rendszer. Balogh László közölte azt is: “A bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok miatt visszaesett a lakáspiaci forgalom. Ha viszont a CSOK Plusznak köszönhetően több ezer első lakásvásárló fiatal és nagyobb otthonba költöző család jelenik meg az ingatlanpiacon, akkor az újraindíthatja a lakáspiaci körforgást. Ez azoknak a lakáseladást tervezőknek is jól jöhet, akik nem vagy nem feltétlenül vesznek igénybe támogatást a továbbköltözéshez.” 

Forrás: ingatlan.com

 

További programok »

Gazdaság

Az vagy, amit megeszel? – Áltudományos hírverés

Tudományos szempontból teljesen megalapozatlan állításokkal teletűzdelt propagandával igyekeznek rossz fényben feltüntetni az állati termékpályát a szórakoztatóipar egyes szereplői. Az egyik legnagyobb, hazánkban is elérhető streaming szolgáltató a közelmúltban megjelentett minisorozata például hamis érvek mögé bújtatva próbálja elhitetni a nézőkkel, hogy a vegán étrend egészségügyi szempontból sokkal kedvezőbb, mint a vegyes táplálkozás.
07:32
FEL