Választási közlemény

2019. április 28. 06:46 | behir

Áder János köztársasági elnök az Európai Parlament képviselőinek választását 2019. május 26. napjára (vasárnap) tűzte ki. Szavazni reggel 6.00 órától 19.00 óráig lehet.

 

Szavazókörök

 

A békéscsabai választópolgárok a 68 kijelölt szavazókörben adhatják le szavazatukat a választás napján. A szavazókörök címe a legutóbbi, 2018. április 8-án megtartott választás óta nem változott. A választópolgárok a Nemzeti Választási Irodától postai úton már megkapták az értesítőt, amely tartalmazza annak a szavazókörnek a címét, ahol a választópolgár élhet szavazati jogával. Bár az értesítőt a szavazáshoz nem kell a választópolgárnak magával vinnie, amennyiben valaki esetleg nem kapott értesítőt, a Helyi Választási Irodától kérheti annak pótlását.

 

Lakcímet változtató választópolgárok szavazása

 

Amennyiben valaki a Nemzeti Választási Iroda által kiküldött értesítő postázását követően változtat(ott) lakcímet, nem szükséges a lakcímváltozást bejelentenie a választási szervekhez. A névjegyzék ugyanis a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján frissül, a választópolgár a lakcímmódosítást követő néhány napon belül postai úton automatikusan értesítőt kap, amely tartalmazza az új lakcíme szerinti szavazókör pontos címét. Május 26-án ebben a szavazókörben élhet szavazati jogával a választópolgár.

 

Jelölő szervezetek képviselőinek, munkatársainak figyelmébe

 

A jelölő szervezetek a szavazatszámláló bizottságokba 2019. május 17. (péntek) 16 óráig bízhatnak meg tagokat. A bejelentésnek tartalmaznia kell a megbízó nevét, a megbízott tag nevét, magyarországi lakcímét, személyi azonosítóját, valamint annak a szavazatszámláló bizottságnak a megjelölését, amelybe tagként delegálják az adott személyt.

 

Figyelemmel a korábbitól eltérő, rendkívül rövid határidőre, valamint arra, hogy a megbízott tag akkor vehet részt a bizottság munkájában, ha a polgármester előtt esküt tesz, kérem, az alábbiak szerint járjanak el:

  • A jelölő szervezet nevében a Helyi Választási Irodában eljáró (és a tagok delegálását aláíró) személy rendelkezzen a jelölő szervezet hivatalos képviselője által aláírt meghatalmazással, vagy képviseleti jogát a jelölő szervezet regisztrálja előzetesen a Nemzeti Választási Irodánál. (Több jelölő szervezet által állított lista esetén minden jelölő szervezettől rendelkezni kell meghatalmazással.)
  • A megbízáson az adott személy személyi okmányaiban szereplő módon tüntessék fel a megbízott tag nevét, és a lakcímkártyán szereplő pontos lakcímet és személyazonosító számot vezessék fel az iratra. (Célszerű elkérni az okmányokat, és pontosan átmásolni az adatokat. A személyi azonosító nem azonos a személyi igazolvány számával!)
  • A megbízáson tüntessék fel a megbízott tag mobiltelefonos elérhetőségét, amelyen a Választási Iroda fel tudja vele venni a kapcsolatot. (A rendkívül rövid határidő miatt a postai értesítés nem alkalmazható.)
  • Már a megbízott tag felkérésekor tájékoztassák az adott személyt az eskütétel szükségességére, az eskütétel és felkésztő várható időpontjára (2019. május 21-én, illetőleg 22-én 15 óra), valamint arra, hogy a bizottsági munka a szavazás napján (május 26-án) reggel 5 óra 30 perckor kezdődik, és mindaddig tart, amíg az átellenőrzött jegyzőkönyvet a bizottság elnöke és a jegyzőkönyvvezetője le nem adja a választási iroda részére.

 

A tagok delegálására szolgáló űrlap elérhető a www.bekescsaba.hu oldalon

 

Ügyfélfogadás

 

A Választási Iroda munkatársai a Békéscsaba, Szent István tér 7. I. emelet 113. és 117. irodában tartanak ügyfélfogadást. Ezekben az irodákban felvilágosítás kérhető, továbbá itt nyújthatók be a külképviseleti névjegyzékbe vételre, átjelentkezésre, mozgóurna igénylésére irányuló, valamint az ún. központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek. A listát állító jelölő szervezetek is itt jelenthetik be a 68 békéscsabai szavazókörben működő szavazatszámláló bizottságokba megbízásra kerülő bizottsági tagokat.

 

A Választási Iroda ügyfélszolgálatos munkatársai:

  • Deák Zoltán csoportvezető (telefon: 66/523-810, e-mail: deakz@bekescsaba.hu);
  • Belanka Zsolt (telefon: 66/886-623);
  • Jakucsné Balczó Edit (telefon: 66/523-811);
  • László Jenő Csaba (telefon: 66/886-620);
  • Maczik Dorottya (telefon: 66/886-622);
  • Mihályi Erzsébet (telefon: 66/886-621).

 

Választási információk az interneten

 

A Nemzeti Választási Iroda honlapja: http://www.valasztas.hu

 

A Helyi Választási Iroda honlapja a http://www.bekescsaba.hu oldalon a Választások menüpontra kattintva érhető el. Itt elérhetőek a választásokkal kapcsolatos legfontosabb információk, nyomtatványok.

 

Dr. Bacsa Vendel

jegyző, irodavezető

 

További programok »

Itthon

2194 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 56 beteg

2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1634 főre emelkedett, 17 469-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 49 024 fő.
08:50
FEL