Választási győzelem esetén kibővítenék a Magyar Falu Programot

2022. március 19. 07:02 | Hidvégi Dávid

A hazai vidékfejlesztés zászlóshajója a Magyar Falu Program, amelyet meg kell védeni az április 3-i választáson – mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa Biharugrán, egy lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón. Gyopáros Alpár hozzátette, amennyiben megnyerik a választást, nemcsak folytatják, hanem ki is bővítik a programot.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos ismertette: a program keretösszege a 2019-es induláskor 150 milliárd forint volt, ez 2022-re több mint a duplájára emelkedett. Gyopáros Alpár a csütörtöki fórumon hozzátette: mindez több elemből áll, mint például a falusi csokból, útépítésből, civil szervezetek, egyházak és piaci szereplők támogatásából.

– A program nagyon nagy szelete a falusi önkormányzatok a támogatása, amelyek a közszolgáltatások döntő részét biztosítják. Csak hogy néhány példát említsek: utcákat, járdákat újítanak fel, intézményeket, óvodákat, bölcsődéket építenek vagy újítanak fel a programban. Országos szinten a program indulásától kezdődően most már elérjük az 1000 milliárd forint felhasznált forrástömeget, ebből viszonylag könnyű kiszámolni, hogy minden megyében 10 milliárdos nagyságrendben jutott forrás a különböző fejlesztési irányokra – fogalmazott. Kiemelte: amennyiben megnyerik a választást, nemcsak folytatják, hanem ki is bővítik a Magyar Falu Programot.

Dr. Kovács József választókerületéhez 20 település tartozik, amelyből 15 érintett a Magyar Falu Programban.

–  A 15 településre összesen 5 milliárd forint érkezett a Magyar Falu Programban. Ebből bő 1 milliárd forint kisebb pályázati pénz, a többi pedig általános támogatási formában érkezett. Mi nagyon örülünk ennek, hiszen a falvak sokkal élhetőbbek, lakhatóbbak, a lakosság szám emelkedik, a fiatalok ide költöznek a falusi CSOK-kal – mondta a térség országgyűlési képviselője.

További programok »

FEL