Vajon kik indulnak az ellenzéki előválasztáson Békéscsabán?

2021. május 5. 16:07 | Varga Diána

Van-e esély az ellenzéki pártok közti valós összefogásra a 2022-es országgyűlési választásig? Hogyan alakul az őszre tervezett ellenzéki előválasztás? Kik indulnak országgyűlési képviselőjelöltként Békéscsabán? Erről is szó lesz a 7.Tv politikai magazinjának szerda esti adásában, melyben Miklós Attilával, az MSZP helyi szervezetének vezetőjével beszélgetünk.

Várhatóan szeptemberben országos előválasztást tartanak az ellenzéki pártok annak érdekében, hogy mind a 106 egyéni választókerületben legyen olyan ellenzéki jelölt, aki esélyes lehet a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben a 2022-es országgyűlési választáson. Az összefogásban a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum és a Párbeszéd biztosan részt vesz, de bejelentkezett a Mindenki Magyarországa Mozgalom is és úgy tudni, további, kisebb pártokkal is folynak még egyeztetések.

 

Mi az, amit eddig tudni lehet? 

Miután eddig kevés konkrét részlet derült ki az előválasztással kapcsolatban a folyamatos egyeztetések miatt, sok esetben a sajtó is csak kiszivárgott információkról számolt be amellett, hogy a fővárosi kerületek többségében, illetve néhány vidéki választókerületben már több párt bejelentette indulóját vagy azt, melyik jelöltet támogatja. Ugyanakkor kedden Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke az InfoRádiónak adott interjúban tisztázta, miként lehet a "meghekkelhetetlen" rendszeren keresztül online voksolni és arról is beszélt, hogy a kis településeken vagy ott, ahol akadályoztatottnak látják a voksolást, a központi helyeken, sátrakon túl mozgó urnát is bevetnek majd. Az, aki egyéni országgyűlési képviselőjelölt szeretne lenni, annak 400 ajánlást kell összegyűjtenie, míg annak, aki a miniszterelnökjelöltként indulna, 20 ezer ajánlásra van szüksége (köztük egyelőre Jakab Péter, Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter és Dobrev Klára indulását jelentették be).

Az eddigi információk szerint a jelölteknek július 26-ig kell bejelentkezniük, ezután aláírásgyűjtési időszak kezdődik: az indulóknak választókerületenként a 400 aláírást augusztus 23-a és szeptember 6-a között kell összegyűjteniük – erről már Miklós Attila, az MSZP békéscsabai szervezetének elnöke beszélt a 7.TV Szempont című műsorában, melyet először szerda este, 20:20-tól láthatnak nézőink. Arról is tájékoztatott: ezt követi a kétfordulós, nyolc napon át tartó választási időszak szeptember 18-a és szeptember 26-a között. Míg az első körben az országgyűlési képviselőjelöltekre és a miniszterelnökjelöltre is lehet szavazni, a második körben csak utóbbira.

 

A békéscsabai központú választókerületben eddig három jelöltről tudni

Mivel egyelőre még sok a kérdőjel és egyes pártoknál finoman szólva is foghíjas az indulók listája, egyelőre nehéz megmondani, Békés megyében hányan szállnak majd ringbe. Ami biztos: Fülöp Zoltán, a Magyar Liberális Párt Békés megyei elnöke még tavaly decemberben jelentette be indulását Békés 1. számú választókerületében, melynek székhelye Békéscsaba; majd Boldis Katalin is bejelentkezett az ellenzéki előválasztásra a Demokratikus Koalíció színeiben. A Jobbik Stummer Jánost indítja az előválasztásra. Hogy ki lesz az MSZP indulója, hivatalosan egyelőre még nem tudni, de Miklós Attila szerdán este a 7.TV politikai magazinjában elárulja, ki kapott felkérést helyi szinten. Hozzáfűzte: még ezen a héten megtörténhet a hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban. 

Hogy valódi összefogás jöhet-e létre az ellenzéki pártok közt az országgyűlési választásokig, a helyi szintű erők munkálkodnak-e a pártprogramok kidolgozásán, Miklós Attila mit gondol magáról az előválasztásról, az kiderül 20 óra 20 perckor kezdődő adásunkból, mely visszanézhető lesz a behir.hu YouTube oldalán!

További programok »

FEL