Vádat emelnek egy fiatal muronyival szemben

2024. június 17. 09:51 | behir.hu

Rablás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában végrehajtandó fogházbüntetés kiszabására tett indítványt egy 17 éves muronyi illetőségű, de egy békési lakásotthonban élő fiúval szemben, aki erőszakkal vette el egy kiskorú fiútól a mobiltelefonját. A sértett részére okozott kárt is meg kell majd térítenie az ügyészség indítványa szerint.

A Békés Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a fiatalkorú terhelt 2023. október 19-én, a késő délutáni órákban Békéscsabán, a vasútállomás területén tartózkodott egy több fős baráti társaság tagjaként, amikor felfigyelt a mellettük gyalogosan elhaladó kiskorú, 15 éves fiúra, aki a Békéscsabáról Budapestre közlekedő vonatszerelvény felé igyekezett. Miután a sértett felszállt a vonatra és beült egy kabinba, a terhelt és három társa követték és a sértett köré ültek.

A jelentős testi erőfölényben lévő terhelt kötekedni kezdett a kiskorú sértettel, különböző kérdésekkel faggatta, majd erődemonstráció, illetőleg félelemkeltés céljából többször is, fenyegető jelleggel felszólította, hogy bokszoljanak. Miután észrevette, hogy a sértettnél van egy 30.000.-Ft értékű mobiltelefon, elhatározta, hogy azt jogtalanul elveszi tőle. Először különféle ürügyeket felhozva el akarta kérni a sértettől a mobiltelefonját, amit a sértett – félve, hogy azt elveszik tőle - a táskája és a kabátja közé rejtett, majd azzal fenyegette meg a kiskorú sértettet, hogy ha nem adja oda neki a készüléket, akkor kidobálja a cuccait az ablakon, és a sértettet is kidobja. Hogy fenyegetésének kellő súlyt adjon, a fiatalkorú terhelt felállt, megragadta a sértett mindkét térdhajlatát és kb. 10-20 cm magasságig felemelte a lábát.

A kiskorú sértett megijedt, de nem adta át a telefonját. Amikor a vonat Mezőberénybe érkezett, a sértett elővette a telefonját, hogy megnézze rajta a pontos időt, ekkor a terhelt megragadta a készüléket és egy hirtelen mozdulattal kitépte a korábban megfélemlített sértett kezéből. Miután elvette az eszközt, közölte, hogy „ez most már az enyém”. Ezután a fiatalkorú terhelt és a társasága elhagyta a kabint, és Mezőberényben leszálltak a vonatról. A terhelt a telefont 35.000.-Ft-ért értékesítette Mezőberényben, majd az érte kapott pénzt az este folyamán a baráti társasága körében Békéscsabán, egy rendezvényen elköltötte.

FEL