Újranyitnak az egyetemi kollégiumok szeptembertől

2020. augusztus 11. 08:23 | behir

Teljes kapacitással üzemelnek szeptembertől az egyetemi kollégiumok, beköltözhetnek a külföldi hallgatók is, és nem lesz kötelező koronavírus-tesztelés

– Bizonyos óvintézkedések azonban életbe lépnek, így korlátozzák a vendégfogadást, elkülönítőhelyiségeket alakítanak ki és maszkviselést írnak elő – közölte le a Magyar Nemzet. Mint írják, a Debreceni Egyetemen az új tanévre nem terveznek kapacitáscsökkentést.  Az egyik helyi szállodában hosszú távú szobabérléssel készülnek azoknak a diákoknak a fogadására, akik sárga vagy piros jelzésű országokból érkeznek.

A Nyíregyházi Egyetemre is visszatérhetnek a külföldi hallgatók.  A 2+2 ágyas szobákban jellemzően inkább 1+1 fő szobabeosztással helyezik el a diákokat, folyamatosan fertőtlenítik a helyiségeket, a beköltözéskor azonban senkitől nem kérnek igazolást vagy negatív koronavírustesztet. A Soproni Egyetemen ezzel szemben kéthetes karanténra köteleznek minden külföldről érkező hallgatót. 

– A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a lakószobákon kívül a közös használatú területeken és a közösségi helyiségekben mindenki számára kötelező a védőmaszk viselése, a liftekben egyszerre csak egy fő tartózkodhat és az épületekben mindenhol kérik a másfél méteres távolság megtartását. A diákoknak beköltözésekor egy kérdőívet kell kitölteniük, amelynek eredménye alapján az intézmény kötelezheti őket PCR-teszt elvégzésére. Pozitív teszteredmények esetén a hallgató csak abban az esetben költözhet be a szobájába, ha két, 48 órán belül megismételt negatív tesztje van – írja a Magyar Nemzet.

Az országszerte 17 kollégiumot üzemeltető Eötvös Lóránd Tudományegyetem a fővárosi szálláshelyek esetében szobánként két főre csökkentette a diákok számát. A kieső férőhelyeket a magánkollégiumi kapacitások bővítésével és olcsó bérlakások biztosításával pótolják

Forrás: Magyar Nemzet

További programok »

FEL