Újra összeírják a gyömölcsösöket

2018. január 27. 14:02 | behir

Újra gyümölcsültetvény-összeírás lesz Magyarországon február 14. és április 16. között. A korábbi összeírásokhoz képest bővül a gyümölcsfajok listája.

Az Európai Parlament és az Európa Tanács rendelete szerint az Európai Unió tagállamainak ötévente kötelező gyümölcsültetvény-összeírást kell végrehajtaniuk. A következő ilyen Magyarországon február 14. és április 16. között lesz, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) bonyolít le. Az összeírás az ország árutermelő gyümölcsöseire terjed ki. A korábbiakhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája: idén az alma-, a kajszi-, a körte- és az őszibarack- mellett már a bodza-, a cseresznye-, a dió-, a meggy- és a szilvaültetvényeket is számba veszik. Az adatszolgáltatásra kijelölt gyümölcsösöket a tavalyi évben egységes területalapú támogatást (SAPS) igénylők nyilvántartása alapján választják ki a 2500 négyzetméter területű, vagy annál nagyobb árutermelők közül, ami az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gazdaságot érint.

Az összeírás első fázisában, február 14. és 28. között az ültetvényhasználóknak lehetőségük lesz elektronikus formában, az interneten keresztül kitölteni a kérdőíveket. Az ehhez szükséges információkat a KSH postai és elektronikus úton is eljuttatja az érintetteknek. Azokat a gyümölcstermelőket, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, az összeírás második fázisában, március 1. és április 16. között a KSH munkatársai személyesen keresik fel.

 

Forrás: agrarszektor.hu

 

FEL