Újra megrendezik a fizika napját Szegeden

2024. január 28. 10:25 | behir.hu

Újra megrendezik a fizika napját Szegeden, a programoknak február 3-án, szombaton az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A 2006 óta minden évben megszervezett esemény célja a fizika szépségeinek és érdekességeinek népszerűsítése a diákok körében. A színes programkínálat különösen érdekes lehet a fizika vagy egyéb természettudományos szak választásán gondolkodó középiskolás fiatalok számára, hiszen a rendezvény egyaránt betekintést enged a fizika tudományos és ipari alkalmazásaiba, melyeket a helyszínen szegedi fizikusok mutatnak be előadások, kiállítások, vezetett látogatások formájában.

Az előadások 9 órakor kezdődnek. Szabó Gábor akadémikus, a kutatóintézet igazgatójának megnyitóját követően Varjú Katalin tudományos igazgató beszél az attoszekundumos fizika rejtelmeiről. A tudományterületen tett felfedezések érdemelték ki a tavaly fizikai Nobel-díjat, erről szintén szó esik az előadás alkalmával. Paragi Gábor a molekulák számítógépes modellezésével ismerteti meg az érdeklődőket, Czirják Attila a kvantumfizika témája köré szerveződő egyetemi mintaóráján pedig a résztvevők megtapasztalhatják, milyen hallgatónak lenni Szegeden. A mintaórát kifejezetten a fizika iránt komolyabban érdeklődő, a fizika vagy fizikus-mérnöki szak választásán gondolkodó diákoknak ajánlják.

A természettudományok iránt érdeklődő fiatalok számára - előzetes regisztrációhoz kötött - vezetett látogatásokkal készülnek: a vendégek bepillanthatnak az ELI ALPS kulisszái mögé, megismerkedhetnek a motorfékpad működésével, a Fókusz interaktív látogatói térben pedig fizikával kapcsolatos eszközöket, játékokat, érdekességeket is kipróbálhatnak.

A bemutató standokon az SZTE Fizikai Intézet kutatóinak munkájával, az ELI ALPS-ban zajló kutatásokkal és az ELI ALPS fizikusoknak szóló karrierlehetőségeivel, továbbá a fizika ipari alkalmazásainak lehetőségeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők, és részletes tájékoztatást kaphatnak az SZTE Fizikai Intézet képzéseiről.

A program délutáni részében tartják a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen eredményhirdetését, melyhez Ignácz Ferenc szintén látványos kísérleteket bemutató előadása kapcsolódik.

Forrás: MTI

További programok »

FEL