Újra látogatható az összes gyulai kiállítóhely

2021. június 4. 20:05 | behir.hu

Teljes fokozatban működnek hétvégétől a gyulai kiállítóhelyek. Szombattól nemcsak újra indulnak a garantált tárlatvezetések, de ismét lesz gyertyafényes tárlat és visszatérnek a garantált programok is.

A koronavírus-járvány elleni védelmi intézkedések lazulásával a gyulai kiállítóhelyek is folyamatosan bővítik szolgáltatásaikat. Május elseje óta a gyulai vár, az Almásy-kastély, az Erkel emlékház, a Ladics-ház és a Kohán Képtár, valamint a Kastély Kávézó is várja a látogatókat. A pünkösdi hosszú hétvége óta a kastély szabadulószobái is elérhetők – tájékoztatott a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nkft. közleményben.

Az elmúlt időszakban a tárlatvezetések szokott kezdési időpontjaiban az Almásy-kastély előtt (10.30-kor, 11.30-kor, 14.30-kor), illetve a várudvaron (10.30-kor és 13.30-kor) általános tájékoztatót tartottak az adott hely szakemberei az épületről, annak történetéről és a kiállításról. Szombattól a garantált időpontokban ismét elindulnak a tárlatvezetések, amelyek létszámát 15 főben maximalizálják.

Az Almásy-kastélyban szombatonként ismét tartanak gyertyafényes tárlatokat. A 18.30-kor induló különleges, egyedi hangulatú eseményen a látogatók a 19. század esti fényviszonyai között ismerkedhetnek az épülettel. A kastély gyertyafényben című programon a résztvevők alkalmanként más és más témában hallhatnak érdekességeket az egykori főúri életről; szó esik így az egykori gyulai játékbarlangokról, az éjszakai életről a kastélyban, a 19. századi divatforradalomról, Sissi gyulai látogatásáról vagy a főúri világnak szóló szépségtippekről. A látogatást minden alkalommal gyulai termékek kóstolója egészíti ki.

Kisebb frissítésen estek át a kastély garantált programjai is, amelyekkel szombati napokon találkozhatnak a vendégek. Megmaradt a török kori holttestek nyomába eredő pincetárlat és a 19. századi öltözködésről szóló Női szalon. Új programként jelenik meg a Grófi passziók című program a főúri időtöltésről, utazásról, szórakozásról, sportról, kikapcsolódásról, zenéről, színházról, művészetekről. Ugyancsak új a garantált programok között a kastély és az Erkel család kapcsolatát feldolgozó előadás.

A várban is részben megújulnak a szombati garantált programok. A megszokottak közül továbbra is találkozni majd a két legnépszerűbb elemmel: a solymászbemutatóval és a működő kovácsműhellyel. Marad az események között a fegyverbemutató, amelyen rendszeresen jelen lesznek a Kerecsényi László Íjász Egyesület tagjai is. Újdonság a szombatonkénti események között az az előadás, amelyet az 1566-os ostromról hallhatnak az érdeklődők. Ez a program a fegyvertárból indul az ostromot bemutató dioráma megtekintésével és a korabeli harcászati eszközök rövid információival, s a gyilokjárón ér véget, ahol a látogatók azt fedezhetik fel, hogyan is nézett ki az erődítmény a 16. században.

A kiállítóhelyek egyébként továbbra is kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatók. A helyszínekre érkezők telefonos applikációval is tudják igazolni kártyájuk meglétét. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. valamennyi kiállítóterében arra kérik a látogatókat, hogy viseljenek maszkot.

További programok »

FEL