Újra jönnek a gyertyafényes vártúrák Gyulán

2021. július 16. 12:05 | behir.hu

Július 22-től már rendszeresen is megismerhető a gyulai vár a sötétben. Az Almásy-kastély gyertyafényes tárlatához hasonlóan az egykori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára is felfedezhető a 16. század esti fényviszonyai között.

Olyan sikeres volt a június közepén két alkalommal megrendezett gyertyafényes tárlatvezetés a várban, hogy visszatér a program az egykori erődítménybe.

– A siker fokmérője egyfelől a látogatók visszajelzései, de a történelmi hitelességre mindig is figyelő kiállítóhelyként a múzeumi és történész szakemberek véleménye ugyanilyen fontos egy tárlatvezetés kapcsán – tájékoztatott a gyulai várat is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Fekete-Dombi Ildikó szerint a várban megalkotott gyertyafényes tárlatvezetés mindkét szempontból jól vizsgázott, így természetes volt, hogy visszakerüljön a kiállítóhely kínálatába.

– A júniusi első két alkalom kapcsán elmondtuk már, hogy amennyiben sikeres lesz a kezdeményezés, bekerül a vár garantált programjai közé; büszke vagyok, hogy ismét olyan eseménnyel bővítettük a szolgáltatásaink körét, amely különlegességével és egyediségével garantáltan emlékezetes élményt nyújt minden résztvevőnek – fogalmazott az ügyvezető igazgató. Hozzátette: a valóban sötétben megvalósuló várbejárás során olyan hangulatban mutatja meg magát a vár, ahogyan nappal elképzelni sem tudja az ember.

A program során a jelen lévők gyertyafényben (a tűzvédelmi előírások miatt ledes eszközökkel) járhatják be a gyulai várat. Az előre meghirdetett napokon 21 órakor kezdődő különleges tárlatvezetésben a vár történetében nagy szerepet játszó személyekről, illetve jelentős eseményekről szóló történetmesélés kapja a főszerepet. A vár bejárását követően – ahogyan az Almásy-kastély hasonló programján is lenni szokott – gyulai ízekből kapnak kóstolót a résztvevők.

Az eseményen csak regisztrációt követően lehet részt venni. A vár sejtelmes felfedezésére az adott napon 15 óráig regisztrálhatnak az érdeklődők a 66/650 218 telefonszámon, vagy személyesen az Almásy-kastély ajándékboltjában. Azok, akik jelentkeztek a tárlatvezetésre, belépőjüket este 8 óráig tudják megvásárolni a kastély kávézójában.

A gyulai vár gyertyafényes felfedezését a Gyulai Várszínház produkciói miatt egyelőre eseti dátumokkal tudják biztosítani.

A különleges hangulatú túrákat az alábbi napokra hirdették meg: július 22. (csütörtök), 28. (szerda), 30. (péntek), 31. (szombat), augusztus 4. (szerda), 7. (szombat).

A Várszínházi évadot követően a gyertyafényes tárlatvezetés bekerül a vár garantált programjai közé.

 

Forrás: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

További programok »

Gyula

Elismeréseket adtak át a Pándy Emléknap alkalmából

Kedden délután tartották meg Gyulán a Pándy Emléknapi ünnepi programot, melynek kezdő elemeként emlékfát ültettek el a Békés Megyei Központi Kórház területén, a Szent István út felőli parkban. A csemetét dr. Martyin Tibor osztályvezető főorvos, az emléknap legfőbb díjazottja ültette el.
2021. október 19. 16:40
FEL