Újjászületnek a virágágyak Békéscsabán

2021. október 16. 06:22 | behir

Az egynyári növények elvirágzását, valamint a virágágyak megfelelő előkészítését követően a kétnyári virágok kiültetését az ütemezésnek megfelelően október elején megkezdtük. A növények telepítése az időjárás függvényében várhatóan 4 hét alatt lezajlik.

Idén mintegy 27 000 ezer tő virág várja az őszi kiültetést, melyek a város frekventált zöldfelületeit fogják díszíteni. A frissen ültetett virágok megcsodálhatóak lesznek többek között a Szent István téren, a Kossuth téren, a Petőfi ligetben, a Boczkó Dániel téren, a Lencsési úton és a Széchenyi ligetben.

A virágágyakba kiültetett növények döntő többségét hagyományosan az árvácska adja Békéscsabán is, melyek között a többféle színárnyalatban termesztett nagyvirágú mellett az apró, de gazdagon nyíló mini árvácska is megtalálható.

Ezeknek a virágoknak a töretlen népszerűsége annak köszönhető, hogy hűvös időben is nyílnak. Virágaik egész télen mutatósak, így páratlan színskálájukkal ellensúlyozni tudják a tél komorságát. Az időben elültetett és kellő talajhőmérséklet mellett begyökeresedett növények szépen bokrosodnak, gazdagon és hosszan tartóan virágoznak. Ősszel szeptembertől a kemény fagyokig virágoznak, tavasszal pedig márciustól júniusig.

Virágágyásainkat fogja tarkítani a tavasszal virágzó százszorszép és nefelejcs is, amelyek ugyancsak ősszel kerülnek telepítésre. A kedvelt százszorszép tömvetelt virágú nemesített fajtái a kora tavaszi virágágyak kedvelt színfoltja, egyszerűbb kerti változata pedig kertjeinkben a gyepet díszíti. A fogalommá vált, gyönyörű színű nefelejcs kísérő növény, ami kitölti a tavaszi ágyás üres foltjait a hagymás növények szárai között. Tavaszi hagymások közé ültetve a sárga vagy piros tulipánok között szép látványt nyújt kék színével, ezért kerül alkalmazásra évről-évre.

A fent felsorolt kétnyári növényeken kívül a hagymás növények fontos díszítő értéket képviselnek, ezért elengedhetetlenek a tavaszi virágágyásokból.  A hagymásokkal kiültetett helyszínekre az elmúlt évek gyakorlatát követve jellemzően tulipánok kerülnek. Tavasszal érdemes lesz megállni és megcsodálni pl. a Szent István tér, Petőfi liget, Kossuth tér virágágyásait, ahol több száz tulipán bontogatja majd virágait. Azonban nemcsak tulipán, hanem 500 darab nárcisz is díszíti majd zöldfelületeinket. Összesen 3500 darab hagymással igyekszünk élénkíteni a városképet.

Ezeken túl Békéscsaba önkormányzata az Országos Közfoglalkoztatási Mintaprogram keretében körülbelül 2300 tő árvácskát biztosít a város intézményei részére, hogy még színesebbé tegyék környezetüket.

További programok »

Itthon

Gazsó Ferenc előtt tisztelegtek Békésszentandráson

Emléktáblát avattak a Hunyadi János katolikus iskola falán szombaton, majd a szociológusról, egyetemi tanárról elnevezett társadalomtudományi társaság kihelyezett ülésén kihirdették a Dél-Tiszántúlon élő - vagy onnan elszármazott - fiatal társadalomkutatók számára kiírt pályázat eredményét.
18:33
FEL