Újabb Wenckheim birtok újult meg – átadták a Kertmegi Vadászházat Vésztőn

2019. augusztus 17. 20:56 | Szabó Rita

Ünnepi rendezvényen adták át a Kertmegi Vadászházat Vésztőn. A helyi vadásztársaság egy pályázatnak köszönhetően újította fel az épületet.

Az egykori Wenckheim-kúriát a helyi vadásztársaság újította fel vissza nem térítendő, 37 millió forintos Európai Uniós pályázati forrásból, valamint további 18 millió forint önerőből.

– Még 2016-ban adtunk be egy pályázatot a településképet meghatározó épületek felújítására és ezt követően 2018-ban nyertük el a támogatást, amely után hozzá is fogtunk a beruházáshoz. Most egy év elteltével tudtuk birtokba venni az épületet. A felújítás részeként nyílászárókat cseréltünk, homlokzat, illetve tető,- és lábazat szigetelést hajtottunk végre, emellett önerőből elvégeztük az épület falainak alászigetelését is - tájékoztatott Détárné Molnár Andrea a Vésztői Vadásztársaság elnöke. 

A korszerűsítésben együttműködő partnerként és hatósági szervként is közreműködött a Békés Megyei Kormányhivatal. A megyei kormánymegbízott elmondta: kötelezettségeiken túl szeretnék megismertetni a vadászati tevékenységet a megyében élőkkel, hogy valós képet kapjanak a tevekénységről, amit a vadásztársaságok végeznek, ezért 2019-et a vadászat évének nevezték ki.

– Ez az év a vadászat éve kicsit hangolva a vadászati kiállításra. Ezen apropó kapcsán közös konferenciákat szerveztünk, munkaműhelyeket, elvégeztük a vadászoknak a képzését az új jogszabályokra vonatkozóan, felkészültünk a sertéspestis elleni védekezésre, gyermektábort szerveztünk, kiállításokat fogunk megnyitni és novemberben pedig vidékfejlesztési konferenciát szervezünk, ahol a vadászatra nagy hangsúlyt fektetünk - részletezte dr. Takács Árpád kormánymegbízott. 

A miniszterelnök-helyettes a rendezvényen kifejtette, hogy a vésztői vadászház nem csak régiós vagy települési szinten, hanem országosan is továbbviszi a vadászat kulturális örökségét és hagyományát.  

– Azt  látni kell, hogy ez egy régi épület a grófi időkből, tehát van egy története, ami önmagában egy lokálpatrióta kötődést ad a helyieknek. Továbbá az itt megtalálható trófeák köztött van néhány nagyszerű dolog, például a világranglistának azt hiszem a 6. vagy 7. helyezett őzbakja itt van igaz, hogy másolat, na de mégis csak itt lőtték Vésztőn, vagy Tibor barátom által lőtt parókás bak, ami tényleg nagyon ritka, tehát vannak olyan értékek a vadászházban kiállítva, amelyek országos szempontból is kiemelt jelentőségűnek számítanak - fogalmazott dr. Semjén Zsolt. 

A vadásztársaság a napi életét bonyolítja a felújított épületben, de terveik közt szerepel, hogy népművészeti, hagyományőrző táboroknak, erdei iskolának és családi rendezvényeknek is helyet biztosítsanak.

 

Galéria

További programok »

Fejlesztéspolitika

FEL