Újabb üzemanyagárstop jöhet

2024. április 19. 12:17 | behir.hu

A kormány a következő héten ül össze, hogy döntsön az üzemanyagárak letöréséről, ugyanis a magyarországi benzin- és gázolajárak régiós összehasonlításban felfelé lógnak ki az átlagból. Egy újabb üzemanyagárstop sincs kizárva – ismertette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteken.

– A hatósági üzemanyagár 2022. decemberi kivezetése után Magyarországon a régiós átlag fölé emelkedett az üzemanyagok ára – tett közzé friss adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 95-ös benzin esetében a 2023-as év során jelentős áringadozást tapasztalhattak a fogyasztók a benzinkutakon, a legmagasabb árakat szeptemberben regisztrálta a KSH, ekkor 650 forint körül mozgott a benzin átlagára. A legalacsonyabb árak májusban és decemberben voltak, amikor átlagosan 540 és 570 forint közötti összeget kellett fizetni egy liter 95-ös oktánszámú benzinért. 2024 eleje óta az üzemanyagárak folyamatos növekedése figyelhető meg.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a benzin esetében 3,2 százalékos, a gázolajnál pedig 5 százalékos látszik jelenleg. Ez a benzinnél 20, a gázolajnál 30 forintot jelent, amely értékek felfelé lógnak ki a régiós átlaghoz képest.

– A kormány a jövő héten össze fog ülni és vizsgálni fogja a kérdést. Elgondolkodunk azon, hogy szükséges-e beavatkozni annak érdekében, hogy a piaci szereplőkkel korábban kötött megállapodást nyomatékosítsuk. Ennek értelmében a hazai üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük. Nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése – fogalmazott a miniszter.

A KSH adatai alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára. Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 10 százalékkal, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal maradt el a magyar ártól.

Forrás: MTI, Portfolio

További programok »

Gazdaság

Turisztikai fejlesztések indulnak Gyomaendrődön

Több, mint 290 millió forint pályázati forrásból kezd Gyomaendrőd városa turisztikai fejlesztésbe, helyben és térségi viszonylatban egyaránt. A projekt célja a kikapcsolódási módok és a turisztikai látványosságok összekapcsolása.
2024. május 27. 12:13
FEL