Újabb menekült áradatra számítanak a Beregsurányi Segítségponton

2022. április 12. 14:10 | Hidvégi Dávid

Az orosz-ukrán háború miatt már közel 600 ezer ember érkezett Magyarországra. Mostanra valamelyest lassult a menekültáradat, de a karitatív szervezetek nem pihennek a határon, hiszen fennáll a veszélye annak, hogy a kelet-ukrajnai harcok miatt tovább nő menekültek száma. Az ukrán állampolgárok folyamatosan érkeznek a Beregsurányi Segítségpontra is, ahol szombaton az MTVA Békés megyei tudósítója és operatőre is jelent volt.

A határról folyamatosan szállítják kisbuszokkal a háború elől menekülőket a Beregsurányi Segítségpontra, akik itt pihennek meg. A legtöbb ideérkező csak rövid időre marad, hiszen tovább utazik Nyugat-Európába, rokonokhoz, ismerősökhöz. A menekültek nagy része most a háború sújtotta területekről érkezik, traumatizált állapotban. Több menekült is ezen a ponton értesült szerette elvesztéséről vagy a lakóhelyének lerombolásáról.

– Az unokáimmail és a menyemmel érkeztem Donyeck megyéből, Donbaszból. Amikor a városunkhoz közel értek a bombázások úgy döntöttünk Nyugat-Európába megyünk megvédeni az unokáinkat. Amikor megérkeztünk ide, kedves vendégszeretetet tapasztaltunk. Ételt, italt kaptunk, lefektettek minket aludni, otthon már csak álmatlan éjszakáink voltak. Hálásak vagyunk minden magyarnak – mondta kérdésünkre egy idős ukrán nő.

A segítség személyre szabott, ezért a tolmácsok mindenkit megkérdeznek mire van még szüksége, ismeri-e a célállomást, ahol ideiglenesen letelepedne. A menekültek élelmet, italt, ruhát és orvosi ellátást is kérhetnek, valamint segítséget az utazásban. Azoknak is segítenek, akik Magyarországon, a környező településeken szeretnének letelepedni, illetve munkát vállalni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat segít a transzportok megszervezésében, szombaton például 51-en indultak el buszokkal Spanyolországba.

– Amikor a menekültek megérkeznek három csoportra osztjuk őket. Az első csoportba azok tartoznak, akik rokonokhoz mennek, ők általában gyorsan mennek is tovább. További két csoportra osztjuk azokat, akiknek van célállomása, de nem tudja hogyan jusson el oda. A harmadikba pedig azok tartoznak, akiknek fogalmuk sincs, hogyan folytassák az életüket. E szerint szervezzük a további sorsukat. Igyekszünk megoldani, hogy eljussanak a célállomásra – fogalmazott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési munkacsoportjának önkéntes tagja, Vándor Attila.

Egy csendesebb időszakot követően hétvégén már ismételten többen érkeztek Beregsurányba, naponta legalább 200-an. A segítségponton egyszerre akár ezer embert is képesek fogadni. A karitatív szervezetek arra számítanak, hogy a kelet-ukrajnai harcok miatt tovább nő a menekültek száma.

További programok »

FEL