Újabb jelöltnél érvénytelenítettek ajánlásokat Békés megyében

Újabb jelöltnél érvénytelenített ajánlásokat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn, a döntés ismét az orosházi székhelyű választókerületet érintette.

A testület jelöltek nyilvántartásba vétele, illetve nyilvántartásba vételt megtagadó határozatok elleni fellebbezéseket tárgyalt, több mint harmincat. Túlnyomó többségüket elutasították, érdemi vizsgálat nélkül, mert nem jelölték meg a jogszabálysértést, illetve azt, mely aláírásokat kellett volna és miért érvényesnek elfogadni.

A testület fellebbezés nyomán foglalkozott a Hajrá Magyarország! Párt jelöltjének nyilvántartásba vételével. A jelöltet a Békés megyei 4-es számú, orosházi székhelyű országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) nyilvántartásba vette, 573 érvényes ajánlással. 

A fellebbezés benyújtója – öt másik személy nyilatkozatát is csatolva – fellebbezésében azt írta, nem tőlük származik a jelölt ívén található ajánlás. Az NVB ezek alapján az érintett ajánlásokat érvénytelenítette, de ez nem változtat a jelölt státuszán, mivel az érvényes ajánlások nem csökkentek 500 alá.

Az NVB a múlt héten már érvénytelenített ajánlásokat a Békés megyei 4-es választókerület jelöltjeinél, ez a döntés a Szegényekért Párt és a Családok Párja jelöltjeit érintette, az NVB akkor arról is döntött, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben, mert másolásra utal, hogy több párt ívén azonos sorrendben követik egymást az ajánlások, úgy, hogy a hibás adatok is ugyanúgy ismétlődnek.

 

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani.

 

Forrás: MTI

Megosztás:

Címke: , , , , ,