Új szakember a női kéziseknél

2015. november 17. 18:15 | behir.hu

Pénteken a bajnokság 11. fordulóban a Fehérvárt fogadja a Békéscsaba. Az összecsapásra gőzerővel készülő lila-fehérek edzői stábjához az előző bajnoki mérkőzés előtt csatlakozott az egykori kiváló békéscsabai játékos, Vólent János, így Szabó Károly megbízott vezetőedzővel karöltve végzik egyelőre a csapatnál a szakmai munkát.

Vólent János játékosként 20 éven keresztül űzte ezt a sportágat, és ráadásul a profi karrierje is Békéscsabán kezdődött anno. Nagyon szép és sikeres éveket töltött a lila-fehér klubnál, de megfordult többek között a Budapesti Honvédnál, a Pécs, illetve a Fehérvár együttesénél is. A játékos pályafutása befejezését követően kezdett el edzősködni, NB II-ben fiú és lány csapatnál is dolgozott. Az utóbbi években pedig az utánpótlásban tevékenykedett leginkább, többek között a Békéscsaba Diák Kézilabda Sportjáért Egyesület utánpótlásműhelynél, ahonnan több, a magyar kézilabdázásban, sőt, a válogatottban is szereplő játékos került ki. Az előző szezont Békésen szintén az utánpótlásnál töltötte, ahol az ifjúsági és a serdülő csapatot irányította.

Vólent János Szabó Károly jobb kezeként tevékenykedik, elsősorban a munka szakmai részében próbálja kamatoztatni a tudását, a taktikai elemek bővítése és ezek tökéletes begyakoroltatása a fő feladata a keret mellett. Az október elején bekövetkezett edzőváltás óta az egyik legfontosabb dolog az együttes mentális állapotának megszilárdítása, és erőnlétben a lehető leghamarabb a legoptimálisabb szint elérése. Ezek a folyamatok Szabó Károly kezei alatt már elkezdődtek, és Vólent János a munka ezen fázisában csatlakozott a szakmai stábhoz. 

A szakember immáron két hete vesz részt a mindennapi munkában, és határozott elképzelése van arról, mit szeretne hozzáadni a csapat játékához.

- Elsősorban a védekezés javítását, és megreformálását tartom fontosnak. Ahogy nagyon sokunknak a kézlabdázás berkein belül, nekem is hitvallásom, hogy a védekezés a játék alapja, és ha javítani akarunk egy csapat teljesítményén, akkor a munkát hátul kell elkezdeni. Amellett, hogy agresszívabbá és lendületesebbé szeretném tenni a védekezést, új variációkat is szeretnék minél hatékonyabban játszatni az együttessel. Ilyen a nyitott vagy az 5-1-es zavaró védekezés, ebből pedig gyors lerohanásokkal minél több „könnyű gólt” lehet szerezni. Támadásban pedig pontosabb, improvizatívabb csapatjátékon dolgozunk Szabó Károllyal, akinek azért a több évtizedes rutinjára most nagy szüksége van az együttesnek. Visszatérve azonban még egy gondolat erejéig a mentális dolgokra, azt hiszem, első körben ennek az optimalizálása indíthatja el pozitív irányba a csapatot, hogy a játékosok maximálisan tudjanak egymásért küzdeni a pályán. Azt gondolom, az állomány erősségével és összetételével nincs komoly gond, hiszen jó egyveleget képez a rutin és a fiatalság, de fontos lenne, hogy a rutinosabbak folyamatosan ki tudják hozni magukból ami bennük van, és húzzák magukkal a fiatalabb társaikat is - fogalmazott a vérfrissítésként érkező szakember.    

Vólent János pénteken a Fehárvár KC ellen Szabó Károllyal egyetemben a kispadról fogja irányítani a csapatot.

- Nagyon készülnek a lányok erre a mérkőzésre. Már most, így a hét elején az edzéseken is érződik a bennük lévő elszántság, úgyhogy remélem, ez a meccs lefújásig így is marad. Mindenki átérzi, hogy ez egy nagyon fontos találkozó lesz, részben a presztízs miatt, részben pedig a tabellán elfoglalt helyezésünk miatt. Mivel mindkét együttesnek rendkívül nagy szüksége van a pontokra, ezért egy kiélezett, szoros mérkőzésre számítok. Már csak azért is, mert jó csapat a Fehérvár, kifejezetten erős a védekezésük, támadásban pedig balátlövőben és beállóban a legveszélyesebbek. Ha mi megfelelő tűzzel játszunk, védekezésben hozzuk a kellő agresszivitást és a legutóbbi mérkőzéshez képest a helyzetkihasználásunkon, valamint a döntésképességünkön is javítani tudunk, itthon tarthatjuk a két bajnoki pontot. A győzelem kulcsa szerintem a mostani találkozón és a későbbiekben is az lesz, hogy a játékosok tudjanak együtt a közös célért küzdeni, és elszánt magabiztos játékkal felszántsák a pályát. Én egy ilyen csapatot szeretnék látni péntek este. 

FEL