Új szabadulószoba nyílt Szarvason, az Arborétumban

2020. május 25. 19:05 | Gyemendi Réka

A szabadulószobák lényege, hogy a csapatok különböző logikai feladványokat megoldva, egy bizonyos időn belül "kiszabaduljanak" az adott témára épülő szobából, helységből, lakásból. Szarvason 2015-óta működnek szabadulószobák, jelenleg a megyében egyedülálló módon öt is megtalálható a városban.

Az első a Titkos szoba volt, amelyet a szárazmalom helyén avattak fel (ennek témája az arborétum volt, és növények között kellett játékos feladatokat megoldani), azóta pedig évről-évre új attrakcióval jelentkeznek az ötletgazdák. Megyei szinten Szarvas egyedülálló a szabadulószobák szempontjából, hiszen itt rögtön öt is található. Hegedűs Éva ötletgazda elmondta, hogy folyamatosan alakulnak át a pályák, hiszen minden szabadulószoba egyszeri élmény a résztvevőknek. 

– Jelenleg három aktívan működő pályánk van a településen. A most felavatott Árnyékvilág és az ugyan ebben az épületben, az Arborétum területén található Viharzóna (ennek témája a pávák megmentése volt), illetve a város szívében lévő Idő fogságában című pálya. Ezek mellett egy hasonló, logikai feladatokra épülő szabatéri pályát is működtetünk az arborétum területén, amely kifejezetten gyerekeknek, családoknak szól, ez a Csodaösvény kalandpálya. Utóbbi nem időre megy, hanem az élményszerzés, a kellemes időtöltés a cél – ismertette.

A hétfőn felavatott Árnyékvilág egy részben új generációs pálya. Ez azt jelenti, hogy nem csak számzárakkal, betűkódokkal kell megküzneiük a csapatoknak, hanem nagyon sok elektronikai, műszaki megoldást is elhelyeztek benne.

– Ez azt jelenti, hogy bizonyos elemeket jó helyre forgatva kinyílnak, kattannak a zárak, fények, látványeffektusok is színesítik a pályát. Ez nagyon fontos az élményszerzés szempontjából – ismertette. Hozzátette, hogy a látványvilágban is sikerült előre lépniük egy szarvasi képgrafikusnak, Győri Erzsébetnek köszönhetően. 

Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatója elmondta, hogy korábban mind a Titkok kertje, mind pedig a Viharzóna nagyon népszerű volt a látogatók körében, akiket arra ösztönzött, hogy csapatosan látogassanak el hozzájuk.

– A két szobát azért alakítottuk ki, hogy ha osztálykiránduláson érkeznek hozzánk gyerekek, két felé tudjuk őket osztani, így akár versengve is tudtak játszani. Később elkezdtünk nyitni a különböző korosztályok és a természet felé. Így jött létre a Csodaösvény nevű pálya, amit elsősorban kisgyermekes családoknak javasolunk, be lehet járni a kertet és tartalmas időt tölteni nálunk. Idén pedig az Árnyékvilág nevű pálya következett, amellyel a Titkok kertje nevű játékot cseréltük le. Egyrészt azért, mert nagyon sokan játszották már, másrészt pedig szerettünk volna haladni a korral és ebben már olyan technikai megoldásokat alakítottunk ki, amelynek mind a kivitelezése, mint pedig a megoldása nehezebb - ismertette.

A játékra egyébként 2-6 fős csapatokat várnak. Hegedűs Éva ötletgazda elmondta: két fős csapatok még 60 perc alatt nem jutottak ki a szarvasi pályákról, hiszen közepes-nehéz fokozatú szobákról van szó, így minél többen vannak, annál nagyobb esélyük van hamarabb kijutni. Minden csapat kap egy walkie talkie-t, a játékmestereknél is van egy, így ha elakadnak segítséget tudnak kérni. 

Hétfőn az Árnyékvilágot felavató csapat tagja volt Metzker Krisztina, a Pont Tv/Rádió szerkesztője, Bobvos Péter, csabacsűdi önkormányzati képviselő, Bogdán Tamás, a Körös-Menti TDM elnöke, a Liget Wellness és Konferencia Központ igazgatója, Hovanecz András, a kondorosi Alföldi betyár szabadulószoba üzemeltetője, Gera Krisztián, a gyomaendrődi Liget Fürdő igazgatója, Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesület (GYÜSZ-TE) elnöke, dr. Lesfalvi Balázs, Békésszentandrás alpolgármestere, a Hunyadi kastély tulajdonosa és Molnár József, Csabacsűd polgármestere is. 

 

Galéria

További programok »

Itthon

December végéig nyitva marad a békéscsabai strand

Felállítják a téli sátrat az 50 méteres medence fölé az Árpád fürdőben – erről döntött kedd reggeli ülésén a békéscsabai közgyűlés pénzügyi bizottsága. A strand év végéig biztosan nyitva tart, de hogy azt követően mi lesz, egyelőre nem lehet tudni – közölte Zsadon Endre, a fürdő igazgatója.
13:29
FEL