Új magasból mentő szolgál Orosházán

2020. január 20. 15:41 | behir

Péntek reggel rendszerbe állították Orosházán a tűzoltóság új, magasból mentő gépjárművét. A speciális jármű már az első napon debütált: Pusztaföldvárra egy leszakadó faághoz riasztották a tűzoltókat.

Egy teljesen új, IVECO-Magirus típusú létraszerkezetes speciális járművel gazdagodott az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárműparkja, melynek mentési magassága harminckettő méter. A járműbe fix mozgássorozatot lehet beprogramozni, ennek működésbe hozása esetén nincs szükség emberi beavatkozásra, önállóan is képes két pont között mozogni a létraszerkezet, akár ismétlődően is. A jármű a talaj egyenetlenségét, ferdeségét automatikusan kiegyenlíti, így bizonyos határig ferde talajon is jól használható – ismerteti a jármű paramétereit a Békés Megyei Katasztrófavédelem honlapján.

A magasból mentő tűzoltójármű elsősorban társasházakban, panellakásokban és egyéb rendeltetésű, magas épületekben keletkezett tüzek oltására, valamint életmentésre alkalmazható. A kezelőszemélyzet képzését és sikeres vizsgáját követően az új speciális technikai eszköz készenlétbe állításával ismét növekedett a tűzoltóság működési területén élő közel 25 ezer ember élet- és vagyonbiztonsága.

Január 17-e reggelén, ünnepélyes szolgálatváltás keretén belül állt szolgálatba a magasból mentő. Az átadáson Kiss András tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelem megyei igazgatója köszöntötte az állományt, Dávid Zoltán Orosháza polgármestere pedig pohárköszöntőjében kiemelte, az emberek biztonsága felett őrködő tűzoltók munkája minden elismerést és köszönetet megérdemel.

További programok »

FEL