Új helyre költözött a gyulai gyermekgyógyászati osztály

2019. május 9. 11:34 | Szendi Rita

Átadták a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának Gyermekgyógyászati osztályát szerdán. Hosszú évek után felújított épületben kapott helyet a szülészeti, nőgyógyászati és gyermekosztály Gyulán.

Az avató ünnepséget Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki az épület múltját idézte fel. Mint mondta: az intézmény 1846. május 1-jén alakult, közadakozásból. Az évek, évtizedek alatt több változáson is keresztül ment a kórház épülete. A mai nap nagyon fontos az intézmény életében, hiszen új környezetben, korszerű körülményekkel tudják ellátni az odaérkezőket - fejtette ki az országgyűlési képviselő.

A Pándy Kálmán Tagkórház Gyermekgyógyászati osztálya több, mint hat évtizeden keresztül a Kárpát utcán fogadta a betegeket. A kor követelményei megváltoztak – fogalmazott köszöntőjében a kórház főigazgatója. Dr. Becsei László hangsúlyozta: jelentősen átalakultak a szükséges feltételek, ezeknek pedig a Kárpát utcai intézmény már nem felelt meg.

– A körülmények javítása érdekében az ágazatvezetés és az intézmény mindig is közösen kereste azt a megoldást, hogy az országban talán utolsóként csökkentsük a szülészet, nőgyógyászat és az újszülött osztály mintegy három kilométerre fekvő gyermekgyógyászati ellátás távolságát – fogalmazott Dr, Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa.

Az ünnepélyes avatóünnepségen részt vett a Békés megyei kormányhivatal kormánymegbízottja is, aki arról beszélt, hogy a gyulai kórház fontos szerepet tölt be a megye lakosságának életében.

– Azt hiszem, hogy Békés megyében nincs olyan család, aki valamilyen módon ne kötődne a gyulai kórházhoz, melynek komoly múltja van. Azért van üzenetértéke a mai napnak, mert a kormányzat azt üzente, hogy nem csak múltja , hanem jelene és jövője is van az intézménynek – fejtette ki Takács Árpád kormánymegbízott.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója köszönetét fejezte ki, majd kiemelte, hogy nagy összefogás kellett ahhoz, hogy a pályázat határidejéig befejezzék az épületet.

– Örülök, hogy ezt meg tudtuk valósítani. Azt gondolom, hogy Állami Egészségügyi Ellátó Központ feladata az, hogy az alánk rendelt egészségügyi intézményekben megpróbáljunk XXI. századi körülményeket teremteni, amit ma megérdemelnek a dolgozók és a betegek is – fejtette ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, Dr. Gondos Miklós.

A gyermekgyógyászati osztályon a beruházást követően több kórteremmel és pótággyal, szakrendeléssel, valamint modern eszközökkel várják a betegeket.

FEL