Új gépjárműfecskendőt kaptak a szeghalmi tűzoltók

2016. május 29. 11:44 | Laczkó Viktória

A Szeghalmi Járási Hivatal dolgozói is megtekintették a 2016. április 14-én Budapesten átadott 10 új, magyar gyártású HEROS-RÁBA típusú gépjárműfecskendő egyikét, melyet a Szeghalmi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon fognak rendszerbe állítani a közeljövőben.

2016. május 18-án a Szeghalmi Járási Hivatal téma iránt érdeklődő dolgozóinak lehetősége volt a székhelyépület melletti téren meghallgatni azt a rövid bemutatót, amit a Szeghalmi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka Túri János tű. őrnagy és kollégája tartottak az újonnan érkezett gépjárműfecskendőről.

Az előadás során elhangzott, hogy a tűzoltó gépjárműfecskendő nagyon fontos eszköz, hiszen ezzel tudnak a tűzoltók azonnal a káreset helyszínére vonulni és a járműben tárolt oltóanyaggal, valamint technikai eszközökkel megkezdeni az elhárítást, mentést, kárenyhítést. A HEROS-RÁBA típusú, magyar gyártmányú jármű hossza 7,65 méter, szélessége 2,5 méter. A gépjárműfecskendő 4000 +/- 5 % literes teljes beépített víztartállyal és a víztartály térfogatának 10 %-át kitevő habképző anyag tartállyal rendelkezik, valamint hátsó beépítésű, a jármű motorjáról meghajtott, 2000 liter/perc vízszállítású normál és 250 l/perc nagynyomású szivattyúval került kialakításra. A felépítmény mindkét oldalról, teljes hosszában málházható, a korszerű eszközökkel felszerelt málhaterek redőnnyel zárhatóak. A gépjárműfecskendő számítógép által felügyelt vezérléssel rendelkezik. A Járási Hivatal dolgozói megnézték a jármű felszereléseit, a legénységi fülketeret és kérdéseket tehettek fel a tűzoltóknak, akik készségesen válaszoltak.

A járművet a 2016. május 5-én a Csabagyöngye Kulturális Központban tartott Szent Flórián napi ünnepségen is bemutatták, ahol a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepi állománygyűlésén a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai közül is többen elismerésben részesültek. 20 év szolgálati viszony után belügyminiszteri elismerést kapott Nyisztorné Szalma Gyöngyi a Hatósági Osztály főelőadója. Munkakörében hosszú időn át végzett kiemelkedő teljesítménye elismeréseként oklevelet és emléktárgyat vehetett át Majoros Zsolt tű. alezredes, polgári védelmi felügyelő és Sallai László tű. törzszászlós, megbízott rajparancsnok. Szeghalom Város Önkormányzata Mészáros István tű. főtörzsőrmestert, Füzesgyarmat Város Önkormányzata Komáromi József tű. főtörzsőrmestert, Körösladány Város Önkormányzata Szabó Gyula tű. főtörzsőrmestert, Vésztő Város Önkormányzata Pap Zsolt tű. törzsőrmestert, Okány Község Önkormányzata pedig Szabó Péter tű. zászlóst részesítette elismerésben.

Írta a bekesijarasok

FEL